понеділок, 10 липня 2017 р.

Як Безсонов став найкращим гравцем ЧМ-1977 сорок років тому

Як Безсонов став найкращим гравцем ЧМ-1977 сорок років тому
816

Официальный сайт УПЛ
Офіційний сайт УПЛ пропонує згадати успіх на світовій арені молодіжної збірної СРСР, за яку виступало багато українських футболістів.

40 років тому, 10 липня 1977-го, молодіжна збірна колишнього СРСР стала чемпіоном світу, а найкращим у її складі був динамівець Володимир Безсонов.

Зразу треба повідомити, що більше на молодіжних мундіалях "червоно-білі" не перемагали. Це свідчить про унікальність турніру 1977 року для вітчизняного футболу. Інша його особливість — те, як багато гравців радянської команди в майбутньому виросли до зірок дорослого футболу: Безсонов, Балтача, Баль, Хидіятуллін…

Приз найкращого виконавця всього турніру й конкретно фінального матчу отримав нападник (тоді) київського "Динамо" Безсонов. Володимир добре провів увесь чемпіонат, а вирішальний поєдинок став його бенефісом: він не лише забив два м’ячі, а й увесь ігровий час діяв, без перебільшення, феноменально! Наприкінці року Міжнародний олімпійський комітет визнав Безсонова найкращим молодим футболістом світу.

Сам фінал, який відбувся 10 липня 1977 року видався захопливим: обидва колективи не замикалися біля своїх воріт, завзято атакуючи чужі. Специфікою зустрічі стала доволі значна кількість помилок футболістів, причому помилок усіх можливих видів — технічних, тактичних, позиційних. Безумовно, це логічно пояснюється віком: молодим гравцям притаманно діяти без огляди й суворого дотримання тактичних схем.

Окремим пунктом треба відзначити роботу арбітра. Француз Вотро багатьма фахівцями вважається найкращим у літописі футболу, проте так, як він відпрацював у цьому поєдинку… Крім призначення сумнівного вільного удару у ворота СРСР, опісля котрого мексиканці вперше зрівняли рахунок, він змусив футболістів обох збірних чотири (!) рази перебивати 11-метрові в післяматчевій "лотереї". Але навіть це не допомогло мексиканцям!

МЕКСИКА — СРСР — 2:2 (8:9 по пенальті).

10 липня 1977 року. Туніс. Фінал молодіжного чемпіонату світу. Туніс. Стадіон "Ель Мензах". 22 000 глядачів.

Арбітр: Вотро (Франція).

МЕКСИКА: Паредес, Мора, Рубіо, Альварес, Косіо, Родрігес, Гардуно, Рергіс (Лучано, 45), Лопес-Зарза, Манцо, Плаченца (Гарсія, 80). Тренер Португал.

Немає коментарів:

Дописати коментар