понеділок, 24 липня 2017 р.

Клімкін: скандал із Siemens буде уроком бізнесу - Кремлю вірити не можна

Українська сторона попереджала Siemens про ризики постачання газових турбін з території РФ до окупованого Криму у порушення санкційного режиму.
Однак менеджмент німецького концерну “відмовлявся бачити очевидні речі” та вірив обіцянкам Кремля про скоре скасування санкцій.

Про це йдеться у статті міністра закордонних справ України Павло Клімкіна для “Європейської правди” під назвою “Ошуканий за власним вибором: чому Siemens не уникнути неприємностей.

“Постачання газових турбін Siemens на територію окупованого Криму попри серйозний санкційний режим не було фатальним збігом обставин або абсолютною несподіванкою.

Адже так само, як і з історією з "Містралем", Україна била в дзвони. Ми попереджали Siemens, Федеральний уряд Німеччини та європейські інституції, ми переконували, ми вказували на діри в санкційному режимі. Нас дослухалися, шукали можливості запобігти правопорушенням. І багатьох подібних випадків там вдалося уникнути. Але у випадку із Siemens його менеджмент відмовлявся бачити очевидні речі”, - йдеться у статті.

Читайте також: Скандал з Siemens: Німеччина натякнула РФ на “новий тягар у відносинах”
За словами Клімкіна, скидається на те, що у Siemens вірили обіцянкам Кремля - “що Україна не встоїть, що санкції все одно от-от скасують і що весь німецький політикум і бізнес тільки й чекає, щоб відновити "business as usual" (звичайну діяльність)”.

Міністр зазначив, що кремлівський режим відверто сміється з того, “як запросто можна пошити в дурні ласих до великих грошей представників європейського бізнесу – бізнесу законослухняного, побудованого на довірі, повазі і цінностях”.

“І дійсно, Кремль через підкуп, оборудки, пропаганду постійно знаходить у Європі нових путінферштеєрів – у Німеччині, Італії, Австрії, Франції та інших країнах. Яких не цікавить правда і факти, міжнародне право і права людини. Яким зручніше вдавати, що з агресором, який веде загарбницьку війну в Європі, можна будувати нову архітектуру безпеки на континенті. Що з державою, яка однією рукою бомбардує дітей у Сирії, а іншою покриває злочинний авторитарний режим - можна боротися з тероризмом. Що з кремлівськими шахраями можна будувати нові газопроводи, тому що це - "тільки бізнес, нічого особистого", - написав глава МЗС.

Гірка правда, за словами Клімкіна, полягає в тому, що відтепер газотурбіни Siemens “допомагатимуть злодію облаштовувати загарбані території”.

“І ми не можемо розглядати цей випадок інакше, як співучасть в агресії кремлівського режиму проти України. Це - тривожний сигнал для акціонерів Siemens щодо здатності його менеджменту вести чистий бізнес. І як би зараз сіменсівські юристи не переконували, що папери були складені правильно, втрата довіри до компанії в усіх українців та у багатьох бізнесменів в усьому світі – це те, що завдає компанії непоправної шкоди”, - наголосив глава МЗС України.

На його переконання, єдиний вихід – відверте і публічне розслідування та покарання усіх співучасників – правове, політичне і репутаційне.

“Саме цього Україна вимагатиме від Siemens, німецького уряду та євроінституцій. Для багатьох бізнесменів цей скандал буде серйозним уроком на майбутнє: "наперсточники" ніколи не стануть партнерами, з якими можна мати справу. Кремлю вірити не можна. Європейські цінності спільні для всіх. А шахрай у Європі один. Матимеш справу з шахраєм – будь готовий до серйозних втрат!” - підкреслив Клімкін.

SiemensПутінАгресія РФ
18
АКТУАЛЬНО
 Застава для Полякова: у САП розповіли про два варіанти розвитку подій Луценко анонсував доопрацьовані подання на Дейдея і Лозового Луценко не виключає внесення подання на Вілкула Лукашенко сказав, що робитиме для врегулювання в Україні Порошенко назвав переговори з Лукашенком плідними і відвертими Порошенко на "нормандських" переговорах вимагатиме реальної тиші на Донбасі Порошенко: Лукашенко запевнив, що Білорусь не використають для агресії проти України Альтернативи Мінським угодам не існує — Порошенко ОПОРА назвала “інструмент тиску” на громадські організації перед виборами Кива запевняє, що очолювана ним Соцпартія - легітимна Лідери "нормандської четвірки" проводять переговори Розенблат відмовляється здати закордонний паспорт "Нормандська четвірка" сьогодні говоритиме про Донбас Новіков: Віртуальний “арешт” Росією українських прокурорів не вплине на справу Януковича Волкер розповість Західні Європі, що бачив на Донбасі Волкер про Донбас: Це криза, яку потрібно завершити якомога швидше АТОшники просять СБУ розслідувати “псевдоподвиги” Дейдея МЗС України заявило про свідомий зрив Росією "хлібного перемир'я" Сумісництво Ляшка: НАЗК оприлюднило докази у закритій судом справі Малоймовірно, що ця Рада скасує недоторканність, – автор законопроекту Застава для Полякова: у САП розповіли про два варіанти розвитку подій Луценко анонсував доопрацьовані подання на Дейдея і Лозового Луценко не виключає внесення подання на Вілкула Лукашенко сказав, що робитиме для врегулювання в Україні Порошенко назвав переговори з Лукашенком плідними і відвертими Порошенко на "нормандських" переговорах вимагатиме реальної тиші на Донбасі Порошенко: Лукашенко запевнив, що Білорусь не використають для агресії проти України Альтернативи Мінським угодам не існує — Порошенко ОПОРА назвала “інструмент тиску” на громадські організації перед виборами Кива запевняє, що очолювана ним Соцпартія - легітимна Лідери "нормандської четвірки" проводять переговори Розенблат відмовляється здати закордонний паспорт "Нормандська четвірка" сьогодні говоритиме про Донбас Новіков: Віртуальний “арешт” Росією українських прокурорів не вплине на справу Януковича Волкер розповість Західні Європі, що бачив на Донбасі Волкер про Донбас: Це криза, яку потрібно завершити якомога швидше АТОшники просять СБУ розслідувати “псевдоподвиги” Дейдея МЗС України заявило про свідомий зрив Росією "хлібного перемир'я" Сумісництво Ляшка: НАЗК оприлюднило докази у закритій судом справі Малоймовірно, що ця Рада скасує недоторканність, – автор законопроекту


Немає коментарів:

Дописати коментар