неділю, 6 серпня 2017 р.

В Україні вшановують пам'ять жертв Великого терору 1937-1938 років

В Україні вшановують пам'ять жертв Великого терору 1937-1938 років
Відбулася поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі та панахида біля Хреста репресованим.
В Україні в суботу, 5 серпня, опівдні хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв "Великого терору".  Символічні свічки пам'яті в цей час запалили українські телеканали, припинивши на хвилину трансляцію свого ефіру.

Вранці у Києві уже пройшли поминальні заходи  з метою вшанування 80-х роковин з дня початку тих трагічних подій.

Зокрема, відбулася поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі  та панахида біля Хреста репресованим у 1930-1950-х роках.

Читайте також: Архів СБУ оприлюднив документи про жорстокість та нелюдське поводження з в’язнями в СРСР

"Великий терор" - це масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 роки з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосифа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За даними Українського інституту національної пам'яті, за період «Великого терору» на території УРСР було засуджено 198 тис. 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнено було тільки 0,3%).

Читайте також: Відповісти на червоний виклик

Нагадаємо, у березні президент Петро Порошенко підписав Указ №75/2017 «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років».

Немає коментарів:

Дописати коментар