пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Українських танкістів запросили до НАТО

Українських танкістів запросили до НАТО


Наші танкісти в період з 7 по 12 травня вперше братимуть участь у танковому біатлоні армій країн НАТО, який цьогоріч проводитиметься на одному з військових полігонів у Німеччині. Україну представлятиме танковий взвод капітана Романа Багаєва. минулого року саме цей підрозділ під час Всеармійських змагань серед танкових взводів виборов звання кращого танкового взводу українського війська.
Окрім України, в міжнародних змаганнях бронетанкових підрозділів армій країн-членів НАТО The Strong Europe Tank Challenge братимуть участь танкові взводи з армій США, Німеччини, Австрії, Франції та Польщі. Тобто тих армій, у структурі яких бронетанкові війська традиційно відіграють значну роль.
За словами представника НАТО, змагання The Strong Europe Tank Challenge зміцнюють військове партнерство, дозволяють забезпечити відпрацювання взаємодії між учасниками змагань та сприяють активному обміну тактичними прийомами, усталеними методами і процедурами бойового застосування танкових підрозділів між військовиками країн НАТО та країн-партнерів. Варто зазначити, що минулого року перше місце на цих змаганнях посіли німецькі танкісти, друге вибороли представники армії Данії, а третє місце — польські військові.
У цьогорічних змаганнях дебютуватимуть танкісти Збройних Сил України. Їх представлятиме танковий взвод з 14-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗС України під командуванням капітана Романа Багаєва. Нагадаємо, що восени минулого року саме цей підрозділ під час всеармійських змагань серед танкових взводів, що проводилися на одному з полігонів Чернігівщини, виборов звання кращого танкового взводу українського війська. Друге місце тоді посіли «чорні берети» на чолі зі старшим лейтенантом Іваном Поліщуком зі складу окремої бригади морської піхоти Військово-Морських Сил ЗС України, а «бронзу» здобули львівські танкісти-десантники під командою старшого лейтенанта Руслана Кушнірука.
Як повідомив нашій редакції представник Управління бойової підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України полковник Артем Ларіонов, до складу української делегації увійдуть не тільки власне танкісти взводу капітана Романа Багаєва, а й представники Харківського бронетанкового заводу, медики, екіпаж ремонтно-евакуаційної машини та інші фахівці, які забезпечуватимуть участь українського підрозділу у змаганнях, — загалом 32 особи.
Наші хлопці виборюватимуть першість на танках типу Т-64БВ, модернізованих харків’янами. Танкісти провели на одному з українських військових полігонів під Харковом обкатування цих бойових машин та бойове злагодження у складі взводів та рот.
Загалом же підготовка взводу капітана Романа Багаєва до змагань тривала майже три місяці. Її основні етапи, включно із завершальним, проводилися в навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України, що на Рівненщині.
Програма танкового біатлону включає дві основні частини — бойові стрільби підрозділу як у наступі, так й в обороні, а також виконання вправ зі штатної стрілецької зброї — пістолетів (українські танкісти виконуватимуть вправу з вітчизняного пістолета марки «Форт»). Окрім цих видів, нашим військовикам також доведеться продемонструвати свою вправність у таких видах програми, як виклик вогневої підтримки, водіння бойових машин (танків), визначення відстані до цілі, ідентифікація (розпізнавання) цілі, тактична медицина та евакуація пораненого, дії при застосуванні противником зброї масового ураження, евакуація пошкодженого (підбитого) танка. Програма змагань передбачає й перевірку фізичних кондицій військовиків — подолання спеціалізованої смуги перешкод та спортивну естафету.
Українська команда виступатиме у складі танкового взводу за штатом, прийнятим в арміях країн-членів НАТО, — чотири основні танки і один запасний.
Основними «суперниками» українських танкістів уважаються традиційні фаворити цих змагань — танкісти армії США (виступатимуть на танках типу «Абрамс — M1A2» ), а також німецькі танкісти (виступатимуть на танках «Леопард — 2А6»).
І хоча цього року наші танкісти будуть вперше брати участь у таких представницьких змаганнях міжнародного рівня, ми можемо сподіватися на їхній успішний виступ. Адже підлеглі капітана Романа Багаєва мають не тільки високий військово-професійний рівень, який вони продемонстрували минулого року, але й значний реальний бойовий досвід, набутий під час запеклих боїв на Сході нашої країни, наприклад, на Савур-Могилі та під Дебальцевим.
Командир підрозділу нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Але сила цього підрозділу не вичерпується професійною грамотністю та вправністю його командира. У ньому служать справжні профі танкової справи.
Наприклад, командир одного з екіпажів прапорщик Олександр Цюпака має справу із броньованими «королями» поля бою вже півтора десятка років. Він брав безпосередню участь у боях із окупантами на Сході країни майже із самого початку антитерористичної операції, пройшов запеклі бої під Сєверодонецьком та Іловайськом.
Тож тримаємо кулаки за наших танкістів, які днями дебютуватимуть у танковому біатлоні серед танкових взводів армій НАТО на військовому полігоні в Німеччині.
Костянтин МАШОВЕЦЬ, “Народна армія”

Немає коментарів:

Дописати коментар