суботу, 27 травня 2017 р.

Помер американський політолог Збігнєв Бжезінський. Що він говорив про Україну

Помер американський політолог Збігнєв Бжезінський. Що він говорив про Україну

  •  09:44 , 27 травня
  •  
  • 1248
Збігнєв Бжезінський - фото 1
Збігнєв Бжезінський / Еспресо.TV

На 89-му році життя помер Збігнєв Казімеж Бжезінський – американський політолог і державний діяч, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера.
Про це в Twitter написала донька Бжезінського.
Зазначимо, що політолог активно підтримував Україну, а в своїй книзі "Велика шахівниця" передбачував можливий військовий наступ Росії на Україну. Пропонуємо найважливіші цитати Бжезінського.
"Я вірю в процвітання Росії після Путіна. Росія стрімко змінюється, може бути, навіть не всупереч Путіну, а завдяки Путіну. Головне, що повинні зрозуміти в Росії, – для процвітання і успіху їй потрібно зближення із Заходом, інакше вона програє все Китаю. Демократизація - одне з головних умов процвітання Росії. І я думаю, це станеться вже після Путіна. Можете вважати це історичним оптимізмом, але я впевнений, що зближення Росії із Заходом неминуче, і в результаті цього зближення Росія отримає величезну користь".
Під час Революції Гідності він висловлював захоплення українцями та у відеозверненні до майданівців наголошував, що вони роблять важливу справу з точку зору історії.
"Я вітаю героїчних людей Майдану. Те, що ви робите, життєво необхідно з погляду історії. Це те, що підкреслює вашу національну ідентичність, зміст вашої незалежності й віру в перемогу. Зараз ви повинні трансформувати це в ефективний політичний інструмент", – наголошував Громадському американський політолог.
Я не думаю, що Захід повинен боятися Путіна, хоча він, можливо, і не найпривабливіший чоловік. Він, по суті, російський автократ епохи значних змін в позиції Росії на геополітичній арені і в національній самоідентифікації. Захід повинен чітко позначати власні інтереси і твердо захищати їх. Він повинен виступати проти будь-яких було спроб російської імперської реконструкції, і там, де можливо, повинен співпрацювати з росіянами в питаннях обопільного інтересу. Новий світовий порядок буде будуватися проти Росії, на руїнах Росії і за рахунок Росії".
"Кримський сценарій може бути початком того, що (Путін – Ред.) планує. У деяких східних регіонах України, де живуть російськомовні українці, серед яких значна частина прихильно ставиться до Москви, можуть розпочатися ініційовані Москвою безпорядки. Тоді увійдуть російські війська", – казав він.
Вітаю Путіна: нікому до нього не вдавалося перетворити 40 мільйонів українців у русофобів
"Молоде покоління українців уже не відчуває себе частиною Росії. Половина населення України говорить російською, але це не означає, що вони вважають себе росіянами. 85% жителів України підтримують ідею її державності". (інтерв'ю для Financial Times, 2014)
Політик був радником у президентів США Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона. Також обіймав посаду радника з національної безпеки в адміністрації президента США Джиммі Картера. Вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету країни та вірив у процвітання Росії після Путіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар