суботу, 22 квітня 2017 р.

ЕБОНУЛИСЬ!Щоб поховати людину біля могили Лобановського, треба викласти 500 тис. гривень

Щоб поховати людину біля могили Лобановського, треба викласти 500 тис. гривень
У Києві, на Байковому кладовищі, за десять метрів від поховань Лобановського, Амосова та Ступки, можна придбати в Інтернеті місце для поховання за 500 тисяч гривень. Хоча цвинтар напівзакритий і там можна дозахоронювати лише родичів, журналісти з’ясували, чи можна обійти закон.

Про це йдеться у сюжеті програми соціальних розслідувань «Остання інстанція» (щопонеділка та щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі ZIK).

Одне з найстаріших меморіальних кладовищ Києва – Байкове. На ньому розташовані 87 могил-пам’яток національного значення. Сьогодні цвинтар – напівзакритий. Тут дозволяють ховати лише за особливі заслуги перед державою. Кожен випадок окремо розглядає КМДА.

Надає дозволи на поховання і Кабмін. З початку 2014 року до квітня 2017 року міністри ухвалили лише чотири рішення про поховання на Байковому кладовищі – для Героїв України. Зокрема, для політика Івана Плюща і співака Дмитра Гнатюка.

Але якщо заслуг перед Батьківщиною, на думку КМДА, недостатньо, а ваш дідусь півжиття мріяв спочивати поруч із Грушевським, Гончаром, Амосовим та Лобановським, то рідній людині можна зробити такий останній подарунок.

В Інтернеті на сайті olx.ua журналісти знайшли одразу декілька оголошень про продаж могил на Байковому кладовищі. Ціни – вражають. Наприклад, продавець Андрій пропонує ділянку під подвійне поховання за 200 тисяч гривень. Він запевнив, що у нього є всі потрібні документи.

За півмільйона гривень пропонує ділянку під подвійне захоронення Олена. Ціна – вища, бо поруч із могилою спочиває сам Валерій Лобановський.

«Там похована бабця і ще поруч є місце для поховань, можна зняти огорожу і буде ще 2 місця. З документами все добре», – запевнила телефоном продавець Олена.

За законом землі під поховання є комунальною власністю. Здавати їх в оренду і, тим більше, продавати – заборонено, тому не дуже зрозуміло, як люди можуть їх продавати.

Щоб це з’ясувати з самим продавцями, журналісти вигадали легенду про дуже хвору родичку – і пішли на зустріч із Оленою. Жінка розповіла: право володіння ділянкою належить її дядькові, бо там похована його бабуся. Дядько, мовляв, від’їжджає з Києва і тому більше не може доглядати за могилою. За декілька днів зустрілися і з ним. Чоловік, якого звати Сергій, пояснив: продає саме право на користування ділянкою.

Але за законом свідоцтво на використання ділянки дає право встановлювати споруди над могилами родичів, проводити підпоховання і – «здійснювати інші дії, пов’язані з використанням місця поховання. Які саме – Закон не уточнює. Немає там нічого і про продаж свідоцтва на використання ділянки.

«Якщо з «рук» купити ділянку на Байковому кладовищі юридичних гарантій не буде. Тому що продавати, купувати, міняти зазначені земельні ділянки законодавством України заборонено. Все це є на чесному слові. Це неможливо якимось чином оформити нотаріально або іншим способом довести своє право власності», – зазначив юрист Євген Кузьмін.

Сергій тим часом запевнив журналістів, що проблем з документами не буде. Він, мовляв, має досвід у таких домовленостях і має людей, які можуть допомогти у всіх питаннях. Втім, важливим моментом є те, що за могилою треба доглядати і пильно стежити.

Журналісти домовились про зустріч і дійсно побачили ділянку біля зіркової алеї. Буквально за десять метрів поховані Лобановський, Амосов та Ступка. Сергій запевнив: ділянку під подвійне поховання можна перетворити на потрійне. Пропонує хоронити просто на місці, де спочиває його бабуся. На місці вперше показує оригінали документів – свідоцтво про право на використання ділянки. Це – той самий папірець, який коштує, як новенька елітна автівка.

Офіційною позиція головного інженера Байкового кладовища Володимира Юхимчука і, за сумісництвом, сина директора така: «Ви навіть не зможете нікого поховати, ви придбаєте можливість лише доглядати за могилою».

При цьому пн Володимир сказав і про те, що про продаж ділянок в Інтернеті йому відомо і зазначив, що підхоронювати можна лише родичів, надавши відповідні документи.

Отже, підпоховувати можна лише когось з родичів.

«На афери я не погоджуюсь. Земля не продається, не купується і не реалізується. Ті, які пропонують ділянки на кладовищі – аферисти», – каже директор Байкового кладовища Андрій Юхимчук.

«Продаж ділянки на кладовищі законом ніяким чином не охороняється. І при будь-яких суперечках правда буде, на жаль, не на стороні тієї особи, яка придбає зазначене місце», – прокоментував юрист Євген Кузьмін.

Журналісти надіслали запит на інтерв’ю у КМДА. Його скерували до підпорядкованої ритуальної служби. Звідти відповіді так і не отримали.

Але головне в цій історії те, що аферистів, як їх називає директор кладовища, притягнути до відповідальності вкрай складно. Покарання за продаж свідоцтва закон не передбачає. Тут діє класичний принцип: бачили очі, що купували. Ви отримаєте просто папірець – дозвіл на висаджування квіточок на чужій могилці.


Остання інстанція Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/04/22/shchob_pohovaty_lyudynu_bilya_mogyly_lobanovskogo_treba_vyklasty_500_tys_1084215

Немає коментарів:

Дописати коментар