суботу, 22 квітня 2017 р.

Реформою Павлова влада СРСР конфіскувала у громадян 14 млрд рублів


Ще у 80-ті роки минулого століття влада СРСР робила все, аби переконати радянського громадянина у стабільності держави. Та насправді планова економіка лише віддаляла країну від реального життя. Тож коли ціни на нафту обвалилися, а разом із ними скоротились і валютні надходження, тодішні міністри не вигадали нічого кращого, ніж під прикриттям реформи просто конфіскувати у людей 14 мільярдів карбованців.

Про це ідеться у сюжеті проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щосуботи о 22:00 на телеканалі ZIK).

У 80-х роках вартість нафти, на продажі якої СРСР заробляв чи не найбільше, різко впала. Як наслідок – валютні надходження суттєво скоротились, тож грошей на закупку товарів, яких бракувало у Союзі, стало значно менше.

«Відповідно, постійний дефіцит провокував те, що реальна вартість карбованця далеко не відповідала номінальній вартості того періоду», – наголошує доктор економічних наук Віталій Рисін.

Відбувалась інфляція, яку радянська влада намагалась усіляко приховати. Врешті-решт, оголосивши про реформу, у людей вирішили просто забрати частину грошей. Так 22 січня 1991 року в програмі «Время», яка виходила в ефір о 21:00, заявили: Кабмін СРСР ухвалив постанову, згідно якої з 23 січня припиняють приймати чи обмінювати купюри, номіналом 50 і 100 рублів.

«Ці грошові знаки якраз є одним із найважливіших елементів тіньової економіки», – заявив тоді прем’єр-міністр СРСР Валентин Павлов.

Тобто, йшлося про понад третину готівки, яку люди мали на руках. Для громадян СРСР ця звістка стала справжнім шоком – до півночі залишилося лише три години, впродовж яких можна було розраховуватися старими банкнотами.

«В одному із львівських технікумів жінка навіть повісилася, бо в неї було багато цих купюр», – розповів кандидат економічних наук Ярослав Грудзевич.

Тож оскільки більшість людей мали заощадження не тільки на книжці, а й вдома, кожен вигадував спосіб, як не втратити свого.

«За півгодини приїхала моя колежанка і каже: «Є такий варіант: поїхати на головну пошту і зробити собі перекази. Власне, так зможемо розміняти ці купюри». Ми це й зробили, а через тиждень отримали назад свої гроші, але вже маленькими купюрами», – пригадує львів‘янка Віра Барковська.

Загалом реформа Павлова дозволила конфіскувати у народу 14 мільярдів карбованців. Однак, втримати падіння радянського рубля так і не змогла. Тож через 2 місяці той же уряд вирішив відпустити ціни, які не змінювалися останні 30 років. Вмить вартість хліба, молока, овочів і круп зросла у кілька разів, а стабільний світ радянської людини розбився вдрузки.

«Від катастрофічного знецінення рубль врятував лише розпад СРСР», – переконаний доктор економічних наук Віталій Рисін.

Про те, чому так і не вдалось відновити радянську економіку, у у пост-шоу програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані», говоритимуть міністр економіки України (1992 р.) Володимир Лановий та міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014 р.) Павло Шеремета.


історична правда
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
 Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/04/22/reformoyu_pavlova_vlada_srsr_konfiskuvala_u_gromadyan_14_mlrd_rubliv_1083775

Немає коментарів:

Дописати коментар