суботу, 8 липня 2017 р.

КЛАСС!Джарылгач: как отдохнуть на безлюдном острове в Украине?ФОТО



Джарилгач – безлюдний острів, який омивається Джарилгацькою і Каркінітською затокою у Чорному морі. З боку материка – Джарилгацькою, а з боку відкритого моря – Каркінітською, яку всі сприймають і називають відкритим морем.

Острів стає все більш популярним серед українських туристів з причини своєї досяжності і природної краси. Він є найбільшим за площею (62 км.кв.) та другим за довжиною (42 км) островом в Україні.

Острів входить до Національного природного парку “Джарилгацький” і відноситься до Скадовського району Херсонської області.

Факти ICTV вирішили перевірити його на придатність для дикого відпочинку і відправилися туди з наметами на 4 дні.

Дорога на Джарилгач
Дістатися до цього чуда природа можна з двох населених пунктів Херсонської області – Лазурне та Скадовськ. Завантаживши авто усіма снастями для відпочинку в наметах, ми вчотирьох вирушили на машині в Скад








овськ.



Їхати туди зі столиці найкраще за маршрутом Київ-Умань-Первомайськ-Южноукраїнськ-Вознесенськ-Миколаїв-Херсон-Скадовськ. Дорога по всьому маршруту в непоганому стані, але не без вад, звичайно … Вічні ремонти на Одеській трасі і безліч зерновозів у Миколаївській і Херсонській областях трохи затягують дорогу. Весь маршрут складає близько 700 км і займе 7-8 годин в дорозі.

У Скадовську є, як мінімум,  два причали, звідки можна потрапити на острів Джарилгач – центральний міський пляж з бетонним причалом і причал для катерів біля консервного заводу.



Якщо мова йде про подорож машиною, то біля обох причалів є платні парковки з охороною. За добу вам доведеться заплатити 50-60 грн, як домовитеся вже 

З причалів на Джарилгач також можна дістатися в дві точки – на косу Глибоку і на Маяки. В обидві точки ходять теплоходи і швидкісні катери. На косу, теплохід в дві сторони обійдеться 130 грн, а на Маяки 160 грн.

Коса Глибока розташована ближче до материка і знаходиться з боку Джарилгацької затоки. Там є облаштований пляж і навіть житлові будиночки, але до відкритого моря (зі сторони Каркінітської затоки) йти далеченько, близько 3 км, і задовольнятися доведеться тільки однією затокою.

Взявши до уваги ці факти і порадившись з місцевими, ми вирішили відправитися на Маяки.

Найбюджетніший варіант потрапити на Маяки – теплоходи, які відправляються з бетонного причалу на центральному пляжі. На Маяки ходить два теплоходи.

“ОМ 104” – великий теплохід відправляється о 9.00 на острів і в 16.30 з острова. Кажуть, що в пік курортного сезону “ОМ” робить 3-4 рейси, на початок липня був тільки один туди-назад.

“Плакучая Ива” (або якось так:)) – теплохід набагато менше і відправляється о 8.00 на острів і в 16.00 з острова.

Є ще варіант дістатися на швидкісному катері. Це задоволення не з дешевих, бо за оренду катера вам доведеться заплатити від 1500 грн до 2500 грн. Якщо у вас компанія навіть з 10 чоловік, то дорога в одну сторону вам не обійдеться дешевше 150 грн. Якщо ж вас менше, то все одно доведеться платити за весь катер.



На теплохід ми запізнилися і зібравши 9 осіб ми вирушили на катері за 200 грн з людини в одну сторону. Йти по морю на Маяки по часу близько 1,5 години, на швидкісних катерах швидше. Наш старенький катер йшов тих же 1,5 години …

З боку селища Лазурне, острів Джарилгач звужується і знаходиться найближче до материка, а глибина моря невелика настільки, що багато хто перебирається на острів в брід. При зрості у 1,80 -м вода в глибоких місцях досягає грудей-шиї, що і штовхає людей на “подвиги” з рюкзаками над головою переходити протоку. Крім цього, від материка до острова курсують човни, які за невелику суму перекинуть вас до берега.

Маяки
Теплоходи на Маяки приходять на облаштовані причали зі сторони Джарилгацької затоки, а ось приватні катери, як хто. Дехто висаджує людей під берегом, дехто на причалах, все відбувається дуже стихійно у цьому випадку.



Маяки знаходяться у південній частині острова, їх два. У цій частині острів звужується і між затокою і відкритим морем близько 5 хвилин ходу, в залежності від обраного місця дислокації.



Перевага пішої доступності двох пляжів в тому, що на одній стороні часто або хвилі великі і море холодне, або багато водоростей і медуз через прибій. У цьому випадку на Маяках можна сміливо переходити на протилежну сторону, як ми і робили.



Старий маяк вже не функціонує, а з розповідей проектували його ще чи то учні Густава Ейфеля, то чи сам Ейфель. Ніяких фактів і доказів і фактів того немає, але для туристів історія зійде 



Другий маяк, білого кольору – функціонує донині. Біля маяків стоять руїни приміщень, кажуть, що в них жили наглядачі за маяками, поки море не підмило берег. Також, біля маяків є будівля, яку називають “катерна”, в ній живуть рибалки, як ми зрозуміли, які вранці ретельно перемивали нічний улов креветок.

Обидва теплохода припливають на Маяки вранці, привозять туристів і до вечора перебувають на причалі. На теплоходах функціонують кафе з кухнею, є прохолодні напої, снеки, риба, солодощі.

За цінами:

Келих пива 25 грн

Квас 15 грн

Кава 18 грн

Борщ 35 грн

Смажений скат 55 грн

На острові також є торгова палатка, але там в основному пиво і до пива, ціни ті ж. Працює вона години до 10 вечора.

На березі є лежаки і тенти для тіні, також є і пляжні парасольки. Таким чином, власники теплоходів, як ми зрозуміли, облаштували пляжі і завозять туди туристів зі Скадовська на день, чисто поваляться на пляжі.

Життя в наметах
Будиночків для проживання близько Маяків немає, заселяються люди тільки в наметах. В цьому і є свій кайф.



Біля маяків є джерело з безкоштовною прісною водою, до якого є цілодобовий доступ і за намети платити також не потрібно. Ємності для води краще брати з собою, сміття на острові прибирають і вивозять на теплоході, на пляжі є спеціальні сміттєві баки.

Недалеко від маяків, біля пляжу з лежаками, є біотуалет, на теплоходах також функціонують санвузли. Душа немає, але можна щось сконструювати самостійно, благо з водою проблем немає.

Є обмеження території, за якою намети встановлювати вже не можна, ця місцевість позначена знаками. Чесно кажучи, дозволеної території досить для комфортного розміщення навіть великої кількості людей, але наші туристи на знаки уваги не звертають і ставлять намети, хто і де захоче.

Їжу краще брати з собою, але можна прохарчуватися і на теплоходах. Кухня там не ресторан, звичайно, але для диких умов підійде.



Дров на острові мало, радимо брати газовий пальник або дрова з собою. Ми встановили намети в дозволеній зоні і на відстані близько 200-300 м до джерела з прісною водою. На острові є кілька джерел з прісною водою – на Маяках і у Монаха, який живе в будинку посеред острова.

Особливої тіні на острові практично немає, є невисокі дерева, але їх мінус в тому, що під ними скупчуються комахи, тому намет і парасольки вам там знадобляться.

Мобільний зв’язок в районі Маяків є, але в залежності від оператора інтенсивність сигналу різна. У Kyivstar одне-два ділення на телефоні, 3G є, але місцями. У Lifecell три ділення і 3G безперебійно.

“Мастхев” для відпочинку дикуном: намети, тент для тіні, парасолі, пальник, засіб від комарів, аптечка, міцне взуття, теплий одяг, ємності для води, їжа.

Живність на острові
На острові безліч птахів і тварин, які час від часу дають про себе знати. Перше, про що хочеться сказати – степова гадюка і отруйні павуки каракурти. Перед від’їздом ми вдосталь начиталися страшилок про цих “товаришів” і про наслідки їх укусів. Навіть взяли в аптечку протигістамінні препарати на всякий випадок, але в результаті нічого подібного не зустрічали. Так, вранці сліди від плазунів на піску були, але не факт, що це саме отруйні змії. Запобіжних заходів все ж варто дотримуватися і не варто ходити босоніж у високу траву.

Під деревами і в кущах багато ящірок різних розмірів і видів, повним-повнісінько усіляких жуків. Комарів було не багато, хоча залежить все від погоди. Нам пощастило – було вітряно і всіх комах просто здувало. Увечері комарі звичайно з’являються, але елементарні спреї і спіралі допомагають їх не помічати.



Також багато великих чайок, які як “дрони” чергують над наметами в очікуванні їжі, але особливо близько не підлітають і не нахабніють.

Кого на острові багато, так це диких кабанів, які ходять цілими виводками по 10-15 голів. Вони доставляють найбільше клопоту … Головне правило – ніколи не прикормлюйте кабанів. Якщо вони відчують, що у вас є їжа, то спокою вночі вони вам не дадуть.

Наші сусіди по наметах мали необережність і висипали їм залишки їжі.



Як результат, вночі кабани не давали спати всім в окрузі, у сусідів з’їли все що було залишено на вулиці і розкидали сміття біля наметів, навіть намагалися поцупити покривало. До нас також дісталися, правда нам пощастило, що всю їжу ми сховали в наметі, і вони не нашкодили табору. Тільки одне порося зробило підкоп під наш тент і дуже швидко тікало з нього заднім ходом, побачивши мене напівсонного о 4.00 ранку. Варто сказати, що кабани неагресивні і боягузливі, вони йдуть від наметів, як тільки бачать людей, але повертаються, як тільки ви лягаєте спати. Варто “поаплодувати” в долоні, і вони знову відбігають метрів на 20 і так всю ніч. Одним словом – ховайте їжу і не годуйте кабанів.

Вранці до нас підходили місцеві лісники, які розповіли, що кабани живуть кілометрів 5-7 від Маяків і приходять сюди, тільки, коли їх починають підгодовувати. Потерпілі сусіди розповідали, що раніше була проблема з єнотами, які також крали пакети з їжею, але ми їх не зустрічали.

В глибині острова водяться муфлони, козулі та інші представники фауни, але за 4 дні біля Маяків ми їх було не видно.



У морі і в затоці багато медуз, місцями дуже багато. Вони дратують, хоч і не жалять. З часом до них починаєш звикати.

Часто зустрічаються дельфіни, вони плавають під самим берегом, заганяють косяки риб на мілководді. Людей не бояться, підпливають дуже близько. Видовище неймовірне, дуже красиво.



Є також скати, але на очі нам не траплялися, хіба що в готовому вигляді на теплоході.

Багато рапанів, любителям збирати мушлі буде чим зайнятися. Є краби і креветки, яких ловлять сачком і досить успішно.



Джарилгач по-справжньому стає диким і спокійним після відплиття на материк туристів з теплоходом. Пейзажі і порожнеча пляжів заворожують. Варте місце – однозначно. Тут ви знайдете, де сховатися від міського шуму і насолодитися дикою природою вдосталь. Якщо не хочете бачити людей взагалі, то за 4-5 км від маяків ви потрапляєте в абсолютно дикі місця, але з водою потрібно буде щось вирішувати.



Вода прозора, чиста, а пейзажі як в рекламі “Баунті”. Ну якщо чогось не вистачає, то фільтри в Instagram вам на допомогу :).



На острові є екскурсійні програми, які проводять на спеціально обладнаних вантажівках, таке собі місцеве “сафарі”, але маючи обмаль часу ми так на них і не потрапили.



Якщо у мене б запитали, чи поїхав я б туди ще раз – так, однозначно, як мінімум на “сафарі.”

Немає коментарів:

Дописати коментар