понеділок, 8 травня 2017 р.

Маршал Жуков «розчищав» мінні поля, посилаючи на них своїх же солдатів, – історик

Маршал Жуков «розчищав» мінні поля, посилаючи на них своїх же солдатів, – історик
Радянська пропаганда зробила із полководця Георгія Жукова «маршала великої перемоги», мовляв не зазнав жодної поразки у боях. Для підлеглих ж він був «Людоїдом» та «Катафалком», адже Жукова вважають одним із найжорстокіших командувачів Другої світової війни. За невиконання нереальних завдань, Маршал розстрілював своїх же бійців, а мінні поля «розчищав» солдатами-штрафниками.

Про це йдеться у програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щосуботи о 22:00 на телеканалі ZIK), присвяченій до річниці Другої світової війни.

Чотириразового Героя Радянського Союзу Георгія Жукова називали «маршалом великої радянської перемоги». Якщо вірити пропаганді СРСР, Жуков не зазнав жодної поразки. Саме він був рекордсменом за кількістю нагород, звичайно ж після Брежнєва.

«На кітелі Жукова не поміщалося усіх нагород. Він був справжнім іконостасом. Але якщо заглибитись в історію, можна побачити, скільки ж крові пролилось задля цих титулів», – розповідає доктор історичних наук Віктор Король.

Радянська пропаганда активно замовчувала, що перший рік для Жукова видався абсолютно провальним. Не говорили і про те, що він був чи не найжорстокішим полководцем Другої світової.

«Жуков завжди «славився» своїм застосуванням грубої сили. Він часто бив старших офіцерів, навіть в присутності їх підлеглих», – розповідає історик Андрій Козицький.

«Людоїд», «М‘ясник» і «Катафалк» – саме так Жукова між собою називали його підлеглі.

«Солдати, які були підлеглими Жукова, вважали себе смертниками. Мій дід розповідав, що на їхніх обличчях була зовсім відсутня бодай якась радість. Вони розуміли, що у будь-який момент можуть стати непотрібними в планах Жукова», – пояснює кандидат політичних наук Олександр Палій.

«Жуков навіть хизувався, пояснюючи головнокомандувачу США Дуайту Ейзенхауеру, як вирішує проблему мінних полів. Він посилав туди солдат, які проштрафились, і ті своїми тілом і життям «розчищали» шлях для решти військ», – додає Віктор Король.

Саме таке жорстоке ставлення радянського командування було головною причиною того, що велика кількість солдат добровільно здавались в полон.

«Це унікальний випадок в історії людства, адже до нього ще ніколи шість з половиною мільйонів осіб не здавалося у полон ворожій армії», – зазначає історик Ігор Федик.


історична правдаДруга Світова війнамаршал Жуков
* Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
 Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/05/08/marshal_zhukov_rozchyshchav_minni_polya_posylayuchy_na_nyh_svoih_zhe_soldativ__1092305

Немає коментарів:

Дописати коментар