пʼятницю, 30 грудня 2016 р.

Секретна в'язниця НКВД, яка знаходиться під землею в самому центрі Києва

Секретна в'язниця НКВД, яка знаходиться під землею в самому центрі Києва

Київ, як і будь-яке інше старе місто, зберігає під собою безліч секретних підземних споруд. Про більшість вже навряд чи хтось коли-небудь дізнається, але деякі знаходять в найнесподіваніших місцях і в ще хорошому стані.

Йтиметься про секретну в'язницю НКВД, яка знаходиться в самому центрі Києва під землею. Розміщена вона на території старовинної Київської фортеці. Вхід до підземелля був заборонений за часів СРСР і всіляко ховався, а коли поруч побудували станцію метро «Печерська», то ходи до в'язниці затопили грунтові води. До всього іншого в 1950-і роки, коли йшла забудова житлового масиву, лаз в підземеллі було закладено бетонними плитами. Не дивно, що в'язницю виявили тільки в наш час, коли почали будувати елітні висотні будинки.
Згідно збереженим в архівах даними, споруда мала розгалужену систему не тільки підземних ходів для людей, а й цегляні тунелі великого діаметра, призначені для переміщення військ і навіть двостороннього руху транспорту. Протяжність підземної споруди становила 4 кілометри - на його будівництво і облаштування були витрачені чималі кошти.
Ті, кому вдалося проникнути туди до того, як підземну в'язницю знову засипали, розповідають про трубу широкого діаметра і кріпленнях для вагонетки всередині неї, а також про величезні цистерни. Історики стверджують, що в вагонетці радянські спецслужби справляли трупи ув'язнених в Дніпро, а в цистернах була кислота - там від людей не залишалося й сліду.
Зараз підземні входи знову присипані землею, прохід який відкопали раніше вже заварений металевими гратами і туди не пускають навіть археологів столиці.
Де знаходиться підземна в'язниця?
Адреса: перетин вулиць Івана Кудрі і Чигоріна 

Немає коментарів:

Дописати коментар