четвер, 22 грудня 2016 р.

НИ Х-Я СЕБЕ!На Яворівському полігоні у солдатів вперше за 25 років з'явився душ

На Яворівському полігоні у солдатів вперше за 25 років з'явився душ

Суспільство — Христина Шевченко, сьогодні, 19:15 788 1

На Яворівському полігоні облаштували дев’ять нових приміщень, в які скоро переселяться солдати зі всієї України, що проходять там навчання. Вперше за 25 років Міністерство оборони виділило понад 30 мільйонів гривень. Закинуте приміщення капітально відремонтували, утеплили фасад, замінили комунікації і вікна, зробили центральне опалення і закупили нові меблі.
Раніше вони жили в наметах. Сон у спальнику і грубка, в яку треба щогодини підкидати дрова.
«Вночі ми чергуємо: чергує кожен по годині, щоб грубка не погасла. Ми будимо один одного, бо якщо вона загасне, ми замерзнемо», — розповідає солдат Олександр Кіщак.
Щоб почистити зуби, помити руки ― треба іти в ще один намет.
«Після вечірньої перевірки ми ходимо вмиватися в палатку, там є гаряча вода», — розповів Олександр Кіщак.
Помитись можна було лише двічі на тиждень в бані, та це вже в минулому. Майже дві тисячі солдатів з дня на день переселять у новенькі військові казарми. Вперше за 25 років Міністерство оборони виділило гроші. Закинуте приміщення капітально відремонтували, утеплили фасад, замінили комунікації і вікна. Всередині на солдатів чекатимуть центральне опалення і новенькі ліжка.
«Тумбочки нові, шафи, повністю меблі, постіль ― все нове», — розповів заступник командира 184 центру Сергій Кожухівський.
У шафках можна зберігати особисті речі, також в кімнаті є плазмовий телевізор.
Здійснилась ще одна мрія солдат: тепер у них є душ. Сантехніка повністю нова.
«Вода взагалі прекрасна, є тепла вода, вмикається. Хлопці приходять ― ми вмикаємо бойлер, хлопці купаються», — каже військовослужбовець Степан Чопик.
Казарма вміщає 700 чоловік. Окрім цього приміщення, ще вісім казарм повністю збудували з нуля. У деяких ще тривають ремонтні роботи, а в деякі уже навіть переїхали солдати.
Загалом коштувало будівництво всіх казарм більше 30 мільйонів гривень. Однак це, кажуть військові, все одно дешевше ніж постійно розставляти намети.
«В цій казармі розміщується 300 чоловік. Для того, щоб розмістити в наметах 300 чоловік, треба 15 палаток. В середньому вартість проживання в палатці ― це 38 тисяч гривень плюс витрати на підлогу. Тож виходить 50-60 тисяч ― і це щоб укомплектувати один намет», — розповів начальник Яворівської КЕЧ Федір Савицький.
Тим паче, що термін придатності намету всього лиш рік.
У нові казарми всіх військових планують переселити до кінця 2016-го.

Немає коментарів:

Дописати коментар