пʼятницю, 23 червня 2017 р.

У Житомирі відкрили пам’ятник Івану Огієнку

У Житомирі відкрили пам’ятник Івану Огієнку

24 червня, 2017 - 09:32
У Житомирі біля Свято-Михайлівського собору відкрили пам’ятник  Івану Огієнку (Митрополиту Іларіону) − українському вченому, політичному, громадському і церковному діячу, мовознавцю, перекладачу, історику церкви.  В урочистому відкритті взяли участь Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній з єпископами та духовенством УПЦ  Київського Патріархату, представники влади, громадськості. Після освячення пам’ятника до присутніх на урочистостях звернувся митрополит Епіфаній,  підкресливши, наскільки видатною   і унікальною була постать Івана Огієнка, який усі свої сили і таланти  віддавав для піднесення  України, її культури, духовності.  Саме завдяки Огієнку ми маємо Біблію, перекладену українською мовою.
Нагадаємо, народився  Іван Іванович Огієнко на Житомирщині, в містечку Брусилів, нині — це селище міського типу, районний центр .  Його ім’я з історії та пам'яті українців було викреслено радянською владою і тільки на початку 1990-х років повернулося  в  Україну. Нині в рідному містечку головна площа носить ім’я свого видатного земляка. Тут же встановлено погруддя  Івану Огієнку, діє  музей, що носить його ім’я. Щорічно в Брусилові проходить урочисте вручення премії імені І. І. Огієнка  лауреатам з усієї України у галузі літератури і мистецтва,  науки і освіти,  громадської, політичної та церковної діяльності.
Ідея встановити пам’ятник «великому Українцю» в Житомирі у її натхненників і ініціаторів вже виникла давно, і ось нарешті втілена, до речі, за кошти благодійників. Архітектор Валерій Головатенко, народний художник України скульптор Василь Фещенко, один із меценатів в справі встановлення пам’ятника  Олександр Медведюк на урочистостях були відзначені церковними нагородами, слова подяки на їх адресу звучали й від голови обласної ради Володимира Ширми. Водночас Володимир Ширма  зазначив, що відкриття пам’ятника митрополиту Іларіону  є  знаковою подією, і не тільки для Житомира та області, а й для всієї нашої держави. Адже наш видатний земляк все своє життя присвятив рідній Україні, служінню українському народові. На прикладі митрополита ми маємо вчитися любити Україну, дбати про неї, щоб наша держава стала потужною і незалежною. Нехай це місце, де знаходиться пам’ятник, стане святим для усіх нас, − наголосив Володимир Ширма.
Дослідник життя й творчості митрополита Іларіона, доктор філологічних наук Микола Тимошик  зазначив, що  дуже хотів би, аби до цього пам’ятника приходили багато українців, щоб вони очищувалися, щоб вони ставали дійсно українцями. Та  найкращим пам’ятником Огієнкові, на думку Миколи Тимошика, буде читання його текстів та прагнення стверджувати  Україну, творити наш український світ.
 Того ж дня на своїй сторінці у Фейсбук Микола Тимошик, зокрема, написав: «…А душа Огієнка нині радіє. Вона прилетіла нині зранку з далекої канадської сторони у рідну поліську сторону. Тішиться і радіє, що, нарешті, пошанували вдома, визнали, увічнили в мармурі. У серці столиці краю, біля Михайлівського собору УПЦ КП. Є в цій святій справі два одержимці, яким передусім слід вклонитися за багаторічне подвижництво: настоятель цього собору, перший лауреат премії ім. І. Огієнка отець Богдан БОЙКО, скульптор Василь ФЕЩЕНКО. Респект брусилівчанам-патріотам на чолі з Володимиром Габенцем. День нинішній направду пам’ятний. Перефразовуючи Івана Огієнка, "вікові наші рани" ще ятрать душі мільйонів українців, і "наш бій за державність" триває».
Оксана Климчук, Житомирська область, фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар