четвер, 16 лютого 2017 р.

Відійшов у вічність заслужений художник України Іван Крислач Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/02/16/vidiyshov_u_vichnist_zasluzhenyy_hudozhnyk_ukrainy_ivan_kryslach_1044665

Відійшов у вічність заслужений художник України Іван Крислач
Відійшов у вічність український художник-графік, заслужений художник України Іван Крислач.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив головний редактор видавництва «Знання» Мирон Іваник.

«Відійшов у вічність Іван Крислач: ціла епоха української книжкової графіки, оформлення книги, церковного малярства та екслібрису», – йдеться у дописі.

У коментарі ІА ZIK Мирон Іваник повідомив, що вчора, 15 лютого, Івана Крислача поховали на Личаківському кладовищі.

Довідка ІА ZIK.

Іван Михайлович Крислач народився 12 жовтня 1929 року в селі Станимир Львівської області.

Закінчив екстерном Перемишлянську гімназію, склавши під час канікул іспити за сьомий клас разом зі старшими дітьми, при цьому долав 11 км пішки. Потім – Український поліграфічний інститут ім. І.Федорова (1953). Педагоги з фаху – Олена Кульчицька, Валентин Бунов, Василь Форостецький.

Іван Крислач переважно працював в галузі графіки; впродовж свого творчого шляху створив понад 300 екслібрисів. Перші екслібриси художник виконував на грубому лінолеумі, а згодом перейшов на пластик, і тут домігся майстерності, тонкості та делікатності графічного штриха, його грайливості, мелодійності та цілісності. Ряд екслібрисів Крислача наближаються до узагальнених станкових графічних композицій із своїми тематично-змістовними основами, ідейним спрямуванням, з сюжетно-оповідальними настроєвими нюансами. У творчо-композиційному відношенні майже всі екслібриси художника побудовані на необрамленій площині, пише uartlib.

Основні твори: «Козацькі могили» (1973), триптих «Село моє рідне»  (1975), «Стрілецькі могили» (1990), триптих «Довбуш» (1990), цикл «Одвічний змах» (1998). Член НСХУ (1970). Заслужений художник України (2007), пише Вікіпедія.

Створив Крислач і чудові ілюстрації до творів українських письменників, з-поміж яких – зображення пригод лісових грибів для книжки «Мандрівники». Також він автор ілюстрацій до таких книг:

Іван Франко «Абу-Касимові капці»;
Богдан Стельмах «Правдива пісня»;
Яцків М. «Новели»;
Книш Г. «Магічний кристал»;
Андрій Волощак «Іван Побиван і великі суниці». Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/02/16/vidiyshov_u_vichnist_zasluzhenyy_hudozhnyk_ukrainy_ivan_kryslach_1044665

Немає коментарів:

Дописати коментар