середу, 15 лютого 2017 р.

НАТО побачить дані про українську військову продукцію. Фото

НАТО побачить дані про українську військову продукцію. Фото

 Лютий 15, 2017
IMG_3048_новый размерПредмети постачання Збройних Сил України маркуватимуться натовськими кодами
Кожен предмет постачання військової продукції маркуватиметься кодами відповідно до натовських стандартів. Про це повідомив під час свого візиту в Україну менеджер Проекту Трастового фонду НАТО з логістики і стандартизації пан Фредерік Пежо. Зокрема він передав права власності на обладнання та програмне забезпечення, на базі якого було встановлено систему кодифікації, що відповідає вимогам НАТО, Управлінню стандартизації, кодифікації та каталогізації Міністерства оборони України.
За його словами найшвидший вплив від встановленої системи кодифікації відчують військові фахівці, які працюють у системі логістики Збройних сил. Завдяки кодифікованим даним зможе працювати інформаційна система логістики і предмети постачання надходитимуть до війська швидше, зі строгою відповідністю щодо їх замовлення, визначеного місця та часу.
– Другий вплив стосується української оборонної промисловості. Дякуючи цій системі Україна може вийти на вищий рівень участі у системі кодифікації НАТО. Тобто матиме двосторонній обмін даних щодо військової продукції, – зауважив Фредерік Пежо та додав, що 63 країни-члени та країни партнери НАТО, що входять до зазначеної системи кодифікації, побачать дані про українську військову продукцію.
IMG_3056_новый размерЯк пояснила керівник проекту зі стандартизації та кодифікації Агенції НАТО з підтримки і постачання Офісу NSPA в України Крістіна Марцинковська дану систему було створено за фінансування Трастового фонду НАТО з логістики і стандартизації.
– Встановлення Системи кодифікації НАТО розпочалось у вересні 2015 року з розгортання в Міноборони України спеціального програмного забезпечення «BULCOD», розробленої болгарською компанією «Технологіка», – зазначила Крістіна Марцинковська. – Інтерфейси системи та документація до неї були перекладені українською мовою. Для створення повноцінно діючої системи Проектом Трастового фонду НАТО також було закуплено сервери, 20 комп’ютерів, мережеве обладнання. Створено та атестовано комплексну системи захисту інформації (КСЗІ)  за вимогами законодавства України із захисту інформації. Дані роботи були надані українською компанією «Інститут інформаційних технологій» на основі відповідного контракту з NSPA. Також було проведено відповідне навчання для фахівців Управління стандартизації, кодифікації та каталогізації. Наразі систему кодифікації  протестовано, кодифікаційні дані Міністерства оборони України перенесено до нововстановленої системи, проведено перші успішні транзакції.
Загальна вартість усіх профінансованих Трастовим фондом робіт наразі складає близько 120 тисяч євро. Також Трастовим фондом буде профінансована підтримка даної системи протягом наступних трьох років.
Як зауважив начальник Управління стандартизації, кодифікації та каталогізації Міністерства оборони України полковник Олександр Кумеда наразі триває процес підписання останньої двосторонньої угоди про співпрацю в сфері кодифікації з Італією, після якого Україна зможе надати офіційний запит на включення до 2-го рівня участі у Системі кодифікації НАТО, що дозволить у повному обсязі обмінюватись даними щодо предметів постачання збройних сил з більш ніж 60 країнами, що входять до цієї Системи (країни-члени та країни-партнери НАТО).
IMG_3070_новый размер
IMG_3086_новый размер
IMG_3097_новый размер
IMG_3109_новый размер
Вадим КОВАЛЬОВ

Немає коментарів:

Дописати коментар