середу, 15 березня 2017 р.

Для чого Путін перетворює Росгвардію на преторіанців

Для чого Путін перетворює Росгвардію на преторіанців

Від самого моменту створення Росгвардія сприймалась як роздута до 350 тисяч осіб служба охорони Путіна і його владної вертикалі. Тепер російський президент збирається захиститись "преторіанцями" від ймовірної "зради" решти силових відомств

Найближчим часом, за даними російських ЗМІ, "путінським гвардійцям" додадуть повноважень, знову відрізавши їх у російського МВС. Зокрема, Росгвардії буде передано Головне управління з протидії екстремізму і Управління державного захисту, які зараз входять в структуру російського МВС.
Більше того, коли дані управління перейдуть в Росгвардію, то їх повноваження, скоріше за все, буде суттєво розширено. До протидії екстремізму і держзахисту може додатися боротьба з тероризмом і лідерами злочинних співтовариств. Головне ж – Федеральна служба військ національної гвардії (такою, до речі, є офіційна назва відомства) отримає право на ведення оперативно-розшукової діяльності, якого зараз не має. У такий спосіб Росгвардія отримає практично всі можливі для силової структури повноваження. Відомство зможе займатись стеженням за громадянами, прослуховувати їх телефони, вербувати "сексотів" і т.д. Не зважаючи на той факт, що саме словосполучення "оперативно-розшукова діяльність Федеральної служби військ" викликає враження глибокої неадекватності. Втім, лінгвістичний дисонанс тут явно нікого не спинить.
Для чого це Путіну? Який, за бажання, може змінити керівництво МВС та ФСБ, розставити своїх кураторів на будь-якому рівні у будь-якій правоохоронній структурі?
Єдиним адекватним поясненням може бути той факт, що, попри регулярні "чистки" у верхах, Путін не довіряє ні своєму МВС (в якому якраз зараз активно міняють високопоставлених офіцерів), ні ФСБ. Не довіряє з цілого ряду причин.
Зокрема, помітна частина російських "правоохоронців" живе не із путінських зарплат, а "кормлячись" за рахунок корупційного навантаження на населення країни. І в разі серйозного конфлікту російського суспільства з центральною владою (а подальше погіршення економічної ситуації може такий конфлікт спровокувати, що б не говорили соціологічні рейтинги всенародної любові до Путіна) стовідсоткова лояльність звичайних поліцейських далеко не гарантована. Ні, в Кремлі не бояться, що поліція стане жертвою "ліберальної пропаганди" чи агітації якихось уявних поки що революціонерів. Але рядові співробітники поліції, звиклі "вирішувати питання" і кришувати бізнес, навряд чи кинуться на бій з учасниками демонстрацій протесту. Якою б не була влада в Москві, у їхньому житті нічого не зміниться – то чого напружуватись? Як, до речі, трапилось і в Україні, де реальним "щитом Януковича" був тільки "Беркут" – в той час як лояльність всіх решту підрозділів була і не стовідсотковою, і, в більшості випадків, декларативною. І навіть у ФСБ цілком ймовірним є різне ставлення до чинного російського президента. І дуже різна готовність покласти життя на захист чинного російського суспільного ладу.
Натомість Росгвардія, створена Путіним і для захисту Путіна, є цілком від нього залежною. Кінець його влади стане і кінцем цього відомства. Тому "гвардійці", за задумом господаря Кремля, захищатимуть царя-батюшку до останнього.
Тим паче, що повноваження, передані їм, були відірвані від інших відомств – що навряд чи додає любові до Росгвардії в тому ж МВС. Власне, конкуренція і нелюбов між силовими відомствами є давньою радянською традицією, відродженою російським президентом. Абсолютно не виключено, що широкі права стосовно ведення оперативно-розшукової діяльності Росгвардія спрямовуватиме не тільки проти реальних і уявних терористів та недобитої опозиції, але й проти конкурентних відомств.

Втім, притамовуючи за допомогою "гвардійців" свій параноїдальний страх вкрай малоймовірного Майдану і не надто ймовірнішого "двірцевого перевороту", Путін, вочевидь, забуває відомий будь-якому історикові факт. Найчастіше римських імператорів міняли саме преторіанці.

Немає коментарів:

Дописати коментар