Пам'ять радянського генерала Петра Григоренка, який боровся з тоталітарним режимом, вшанували у Харкові. Як передає "5 канал", меморіальну табличку на честь відомого правозахисника, засновника Української Гельсінської групи та військового вченого встановили на будівлі гуртожитку колишнього Політехнічного інституту. Там він жив понад 10 років під час навчання.

"Почуття подвійне – як синові мені дуже приємно, давно про цю дошку ми говорили, обговорювали. А з іншого боку – це про тих, хто кинув виклик тоді тієї страшної тоталітарної системи", – каже син Андрій Григоренко.Григоренко брав участь у Другій світовій війні і вже тоді критикував Сталіна. Саме за це й був репресований на початку 1960-х років. Після того були арешти і вимушена еміграція. Над увічненням його пам'яті в Харкові працювали дев'ять років – харківські правозахисники, Музей Голокосту та обласний комітет "Дробицький Яр". На урочисте відкриття меморіальної таблички зі Сполучених Штатів прилетів син Петра Григоренка Андрій.
"Петро Григорович як правозахисник ніколи не забував, що він українець… А коли він поїхав в Сполучені Штати на лікування і був позбавлений громадянства, він став одним з лідерів української діаспори, у 70-80-ті роки він був найбільш відомим українцем в світі взагалі", – наголошує голова правління Української Гельсинської групи з прав людини Євген Захаров.