неділю, 15 жовтня 2017 р.

Григоренко Петро Григорович

Григоренко Петро Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Петро Григорович Григоренко
Григоренко, Петро Григорович.jpg
Народився16 жовтня 1907
БорисівкаБердянський повітТаврійська губерніяРосійська імперія
Помер21 лютого 1987 (79 років)
Нью-ЙоркСША
ПохованняЦвинтар Саут-Баунд-Брук
ГромадянствоСРСР СРСР
Flag of the United States.svg США
Національністьукраїнець
Діяльністьправозахисник і письменник
Відомийдисидент і правозахисник, один із засновників Української Гельсінської групи
Alma materХарківський технологічний інститут
Академія Генерального штабу
ЗванняCCCP army Rank general-major infobox.svg Генерал-майор
ПартіяКомуністична партія Радянського Союзу
Нагороди
Нагороди України:
Орден «За мужність» І ступеня
Нагороди СРСР:
Орден ЛенінаОрден Червоного ПрапораОрден Червоного ПрапораОрден Вітчизняної війни I ступеня
Орден Червоної Зірки
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»Медаль «20 років перемоги у ВВВ»
Медаль «30 років перемоги у ВВВ»
Медаль «30 років Радянській Армії та Флоту»
Медаль «40 років Збройних Сил СРСР»
Медаль «50 років Збройних Сил СРСР»
CMNS: Медіафайли на Вікісховищі
    Петро́ Григо́рович Григоре́нко (16 жовтня 1907БорисівкаБердянський повітТаврійська губернія — 21 лютого 1987Нью-Йорк) — радянський генерал-майор, українець, правозахисник.
    Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. У 1964 році за легальну правозахисну діяльність розжалуваний у рядові і позбавлений усіх державних відзнак. Перебував у радянських тюрмах, таборах і «психушках». З 1977 року проживав у США. Помер у Нью-Йорку, спочиває на українському цвинтарі у Саут-Баунд-Бруці в штаті Нью-Джерсі.

    Біографія[ред. • ред. код]

    Петро Григорович Григоренко народився в селі Борисівці (тепер село БорисівкаПриморський район Запорізька область). Навчався в Харківському технологічному інститутіМосковській військово-технічній академії (1931—1934 роки), Академії Генерального штабу (1937—1939 роки). Служив у Червоній армії на Далекому Сході, в 1942—1945 роках. командував дивізією. Учасник боїв на річці Халхин-Гол(1939 роки), брав участь у радянсько-німецькій війні у 1941—1945 роках. У 1945—1961 роках — викладач Військової академії імені Фрунзе (Москва). Генерал-майор.
    У 1938 році домігся прийому у генерального прокурора А. Я. Вишинського, на якому розповів про зловживання представників органів НКВС в Запоріжжі — інформацію йому надав брат Іван, якого було заарештовано за політичними звинуваченнями, але потім звільнено. Після цієї розмови низку організаторів репресій в Запоріжжі самих було заарештовано. Пізніше Григоренко писав:
    Тільки через багато років я зрозумів, що справа кінчилася, на моє повне задоволення, тільки завдяки тому, що моя заява за часом збіглося зі зміною верховної влади в НКВС. Це вже діяла берієвська мітла. І мела вона в першу чергу тих, хто «нечисто» працював, хто допустив розголошення внутрішніх таємниць НКВС. Я не розумів також того, що сам ходив в цей час по вістрю ножа.
    У 1961 році виступив із критикою сталінізму та політики М. Хрущова. 1963 року створив Спілку боротьби за відродження ленінізму, за що 1964 року був позбавлений звання, нагород та пенсії. У 1964—1965 і 1969—1974 роках зазнавав переслідувань, перебував на примусовому психіатричному лікуванні, неодноразово заарештовувався, був позбавлений роботи. Незалежна психіатрична експертиза, яку провів Семен Глузман, не дозволила подальше утримання в психіатричній установі.[джерело?] У травні 1976 року став членом-засновником Московської Гельсінської групи за дотримання прав людини. Через свого близького товариша Миколу Руденка сприяв утворенню 9 листопада 1976 року в Києві Української Гельсінської групи.
    Першою постаттю у дисидентському русі середини 1970-х років у Москві був академік, автор водневої бомби Андрій Сахаров. Влада не сміла його арештувати і терпіти не могла, тому десь 1973 року вивезла з Москви до Нижнього Новгорода під нагляд КДБ.
    У цей час генерал Григоренко стає центром дисидентства Радянського Союзу, координатором діяльності Української та Московської гельсінських груп. Оскільки радянська влада не була зацікавлена у виконанні нею гуманітарної частини Заключного акту Гельсінської наради, розпочалися репресії стосовно членів гельсінських груп.
    Григоренка у листопаді 1977 року спровадили за кордон, нібито на операцію, а потім позбавили громадянства і заборонили повертатися в СРСР. Помер Петро Григорович на вигнанні у США 1987 року, не доживши 4 роки до проголошення України незалежною державою.

    Вшанування пам'яті[ред. • ред. код]

    1997 року Президентом РФ Борисом Єльциним підписаний указ «Про увіковічнення пам'яті Григоренка П. Г.», а також було видано указ про (посмертне) нагородження генерала Петра Григоренка орденом «За мужність» І ступеня. Цим указом його також визнано політв'язнем, скасовано неправдивий діагноз «психопатія», поставлений радянською каральною психіатрією, а також поновлено його генеральське звання, усі регалії та нагороди.
    Ювілейна монета на честь Петра Григоренка
    У Львові на честь Петра Григоровича назвали площу, а в Києві та Харкові — проспект. Також вулиця Петра Григоренка існує в Кодимі. У Сімферополі на Радянській площі в травні 1999 року урочисто відкрито пам'ятник безкомпромісному «бунтівному» радянському генералу-правозахиснику.
    У спогадах писав про себе:
    Я прожив довге і складне життя, пережив часи смутні, бурхливі і страхітливі, заглядав смерті в очі. Був свідком руйнувань і пробудження; стрічався я з безліччю людей, дошукувався, захоплювався, помилявся і прозрівав, жив серед людей і для людей, покладався на їхню допомогу, послуговувався їхніми добрими порадами й повчаннями, багато з яких дуже позначилися на моєму житті, вплинули на формування його. І ця книга переважно про них, цих людей.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар