середу, 21 грудня 2016 р.

Bellingcat: обстріли українських військ з Росії були масованими

Bellingcat: обстріли українських військ з Росії були масованими

  • 1 година тому
Самохідні установки "Мста-С"Image copyrightAFP
Image captionРосійська артилерія на навчаннях у Волгоградській області - такі ж самохідні установки "Мста-С" фігурують у звіті Bellingcat
Міжнародна група слідчих Bellingcat опублікувала доповідь, в якій, як стверджують її автори, містяться нові докази російського військового втручання у конфлікт на сході України.
Мова йде про обстріли позицій український військ з артилерії.
Bellingcat вже публікував дослідження на цю тему - наприклад, у лютому 2015 року. Проте, як казав керівник групи Елліот Хіггінс, тоді вони намагались сфокусувати всю увагу на вивченні обставин катастрофи малайзійського Boeing, і та доповідь вийшла не дуже детальною.
У новому документі йдеться, що група встановила 149 випадків обстрілу української території з боку Росії влітку 2014 року. 130 місць у ньому відмічені як можливі позиції російської артилерії.
При цьому група стверджує, що точних даних у них немає і вони публікують найменші цифри з отриманих в результаті аналізу.
Bellingcat говорить про 408 об'єктів, обстріл яких вівся через кордон з боку Росії. 127 з них розташовані у межах трикілометрової прикордонної зони. Кількість випущених снарядів, за даними групи, складала тисячі одиниць.
Карта обстрілів, опублікована у доповіді BellingcatImage copyrightBELLINGCAT
Image captionКарта обстрілів, опублікована у доповіді Bellingcat
Автори доповіді доходять висновку, що російська армія почала обстрілювати територію України від початку липня 2014 року, а інтенсивність обстрілів зросла в серпні та вересні того ж року.
Частота та щільність обстрілів, вважають в Bellingcat, не дозволяє розглядати їх як помилки чи самостійні дії окремих частин. В документі міститься висновок, що це більше за все нагадує відкриті бойові дії.
У доповіді особливо наголошується, що мета її публікації - не довести, що такі обстріли мали місце, а показати масштаб застосування цієї сили.

Метод

При цьому, як наполягають учасники групи, вони, як і раніше, використовували у своїй роботі тільки відкриті джерела: супутникові фотографії з різних сервісів за різні дати, відео, які публікувались в інтернеті, а також свідчення очевидців.
Аналіз ґрунтується на методі, який використовували для підготовки попередньої доповіді.
Він дозволяє за формою воронки встановити напрямок, звідки вівся вогонь.
Використовуючи цю технологію, учасники розслідування вивчали місце обстрілу та вираховували певну середню траєкторію, за якою, імовірно, летіли снаряди чи ракети до цього місця.
Потім, вивчивши поверхню уздовж цієї траєкторії, вони знаходили місця зі свіжими слідами, які могли свідчити про те, що з цього місця вівся вогонь: опалену траву, сліди коліс на землі і так далі.
За радіусом розвороту машин, йдеться у доповіді, експерти встановили можливий тип системи, яка могла завдавати удару з цього місця.
За словами Bellingcat, за допомогою геопозиціювання їм вдалось встановити точні координати місця пуску і напрямок польоту ракет та снарядів.
Артобстріл в районі МаріуполяImage copyrightAFP
Image captionОбстріли часто фіксували на фото. Цю фотографію зробили 4 вересня 2014 року на околицях Маріуполя
Після цього вони знайшли на супутникових знімках ті райони, по яких вели обстріл.
При цьому у доповіді вказують і на слабкі ланки такої технології.
За словами авторів, часто супутникові знімки можливих позицій артилерії не були доступні або між зйомкою і потенційною датою обстрілу пройшло багато часу.
Дослідники визнають, що не могли вивчити всі воронки, які були помітні, а брали тільки певну частину, що також знижує точність розрахунків.
Нарешті, за їхніми словами, іноді обстріл вели по території, поверхня землі на якій не дозволяла визначити напрямок, оскільки воронки були маленькі або слабо виражені.

Час

Звіривши дати супутникових фотознімків, у Bellingcat визначили, коли і де наростала інтенсивність обстрілів.
Учасники групи вважають, що щільність вогню у тих чи інших місцях у часі збігалась з активізацією бойових дій.
Гаубиця в ДНРImage copyrightAFP
Image captionСвою артилерію мають і прибічники самопроголошеної "ДНР"
У червні 2014 року українська армія спробувала охопити підконтрольні силам "ДНР" території у районі Донецька - наступ тоді вели уздовж кордону з Росією.
У кінці червня-на початку липня, пишуть автори доповіді, почались обстріли території, яку контролювали українські війська. Цілями обстрілів з території Росії, йдеться у документі, були позиції українських військових, склади та шляхи постачання.
Найпотужнішим, за їхніми словами, був обстріл ракетами українських позицій під Зеленопіллям 11 липня 2014 року, коли загинули близько двох десятків військових.
При цьому Bellingcat напряму не стверджує, що цей обстріл вели з території Росії.
У серпні українські сили відступили, залишивши територію уздовж російського кордону.
У ході бойових дій в цьому районі, пишуть автори доповіді, багато обстрілів вели з території Росії.
Воронка у Макіївці у вересні 2014 рокуImage copyrightAFP
Image captionВоронки від ракет та снарядів мають характерну форму, яка, як стверджують Bellingcat, дозволяє визначити напрямок обстрілу
Про це у той час заявляли українські військові та прикордонники.

Серія розслідувань

Bellingcat провів цілу серію розслідувань, так чи інакше пов'язаних з конфліктом на сході України.
Найбільшим стало розслідування обставин загибелі рейсу MH17, який, як стверджують у групі розслідувачів, збили із зенітної установки Бук-М1, що прибув з території Росії.
Раніше група опублікувала доповідь, в якій на основі аналізу фотографій у соціальних мережах і супутникових знімків прикордонних територій зробила висновок про причетність російських військових до бойових дій на сході України.
Окреме дослідження присвятили аналізу нагород російських військових медалями. У ньому йшлось, що у період найбільш жорстких боїв у Росії спостерігали сплеск нагороджень.
MH17Image copyrightGETTY IMAGES
Image captionMH17
Автори доповіді "Російські солдати в Україні: диявол у медалях" зробили висновок, що "у бойових операціях на сході України брали участь набагато більше 10 тисяч російських військових".
Росія офіційно заперечує причетність своїх військових до конфлікту в Україні, а докази, які наводить українська влада, міжнародні експерти та журналісти, називає неспроможними.

Немає коментарів:

Дописати коментар