суботу, 16 грудня 2017 р.

Чигирин: гетьманська столиця у красивому місці.

Чигирин: гетьманська столиця у красивому місці.

Чигирин це місто з яскравою історією. Столиця Богдана Хмельницького нині невелике містечко, де відбудовано резиденцію гетьмана і потужний бастіон Дорощенка, тут чудові краєвиди з Богданової гори та є цікаві музеї Місто розташоване в мальовничій місцевості серед невеликих гір, лісів й долин річок.
IMG_4564БРЧС



Дістались до Чигирина “телепортом” з Черкас, це коли закриваєш очі в точці старту й відкриваєш вже на фініші. Підключається телепорт не дуже сонними ночами й іншими виснажливими ситуаціями. Стартували до Чигирина ввечері маршруткою з Березової Рудки, далі в Пирятині сіли на електричку до Гребінки, де відразу перескочили на електричку до Черкас, після чого від опівночі до шостої ранку гуляли містом та “зависали” в несподівано приємній цілодобовій кав”ярні на центральній площі Черкас. Після такої “не самої логічної” ночі усі пересування відбувались методом "телепорту", включно з пішими :-)

Прибули до Чигирина близько сьомої ранку й відразу подались оглядати, що ж цікавого є у цій відомій гетьманській столиці. Усі цікавинки тут сконцентровані навколо Богданової гори (вона ж - замкова гора), яка височіє над центром міста й помітна звідусіль, в тому числі й з автостанції. Заблукати складно.
IMG_4532БРЧС
Богданова гора у Чигирині

У мене це місто асоціювалось з моментом з фільму “Вогнем й мечем”, де переповнений войовничими козаками дерев”яний форт підписували як “Чигирин, околиця Речі Посполитої”. Зрозуміло, в реальності все мало б виглядати інакше, але як саме - якось не дуже зрозуміло. Насправді, в часи війни Богдана Хмельницького це було досить велике місто з солідними укріпленнями й активним життям. Власне, до часів Козаччини й нема чого особливо розповідати про історію Чигирина. Було якесь поселення на кордонах Київської Русі й є знахідки з ще більш “сивої давнини” - от і вся доступна інформація. Назва міста походить від інтригуючого слова “чигирі”, яке завжди якісь несподівані пригоди готує, або ж від тюркського імені “чигир”. З 16 ст. Чигирин, це козацьке укріплення, бойове місто, якому доводиться воювати “на всі боки”. В кінці того століття Чигирин отримав Магдебурське право - таке собі визнання солідності. А в середині наступного століття отримав Богдана Хмельницького, з яким пов”язане майже все те, чим Чигирин відомий й по нині. Ще б пак - невелике козацьке містечко волею долі перетворилось на столицю чималої держави, яка успішно воювала з однією з найсильніших країн тогочасної Європи.

Чигирин за часів Хмельницького виріс до одного з найбільших міст козацької України, яке мало солідні укріплення й стало одним з найбільших ремісничих та торгових центрів. Довжина мурів замку сягала 750 метрів, а міських мурів - 3 кілометри.  Саме собою, що тут був й політичний центр, куди з”їжджались посли усіх можливих зацікавлених сторін. Після Хмельницького розквіт впевнено попрямував в напрямку занепаду. Столицею Чигирин залишався ще до 1676 року, але постійні військові дії підкосили місто. В наступні століття тут був невеликий адміністративний центр й згадуються хіба війни гайдамаків в околицях, та песимістичний Тарас Шевченко, з його:

      Чигрине, Чигрине,
Все на світі гине,
І святая твоя слава,
Як пилина, лине.

Загалом, стан речей не змінився й по сьогодні. Чигирин - невеликий районний центр Черкаської області з яскравими сторінками історичного минулого. Гетьманська столиця - звучить солідно, й тут Чигирин стоїть в одному ряду з раніше забутим, а тепер дійсно гарно відбудованим Батурином й раніше забутим і тепер маловідомим Глуховом (принаймні, так було до Мішеля Терещенка, далі - будемо подивитись).

Козацька тверджа, давній Чигирине,
уламок слави серед цих полів!
Усе святе, усе неповториме,
усе чекає невимовних слів…
Л. Костенко

В часи президентсва Ющенка цим містам приділяли особливу увагу й здійснювали відбудову та певну “розкрутку”, за що йому велика вдячність. Проте, якщо відвідини Батурина залишають дуже позитивні враження щодо зведеної фортеці та відбудованого палацу, то в Чигирині все вийшло якось не так вдало.

Резиденція Богдана Хмельницького


В Чигирині зведено комплекс “Резиденція Богдана Хмельницького”. Він в міру помпезний й щось в конструкції натякає на 17 століття. Проте, як на мене, уся ця реконструкція віддає бутафорією, гетьманська резиденція - більшою мірою, церква над нею - меншою.

Підійшовши до входу, здивовано дізнались, що сьогодні вихідний, тому комплекс не працює. Але, нам пощастило - зустріли охоронця, який випадково вийшов на роботу й поки не злиняв звідти, був не проти нашої прогулянки резиденцією. Ще й розповів історій - що “все не так - як було ніхто не знає”, що експонати лиш зрідка виставляють на оглядини, що дах з італійської металочерепиці, що комплекс не добудовано бо після Ющенка грошей не дають, що щороку це все треба ремонтувати бо сиплеться й що багато поляків приїжджає”. Італійська металочерепиця мабуть, свідчить про намір підкреслити євроінеграційний вектор політики гетьмана. Сам  будинок доволі красивий й величавий, дійсно в стилі “а ля 17 ст”, був би непоганий стилізований генделик. Інші споруди - те саме.

Ніяких описів резиденції дійсно не збереглось, тому, збудоване, швидше за все, фантазія сучасних архітекторів. Запам”ятались дивні вирізані з дерева фігурки на подвір”ї. Мабуть, щось символізують.
IMG_4535БРЧСIMG_4554БРЧСIMG_4538БРЧСIMG_4546БРЧСIMG_4552БРЧСIMG_4543БРЧСIMG_4548БРЧСIMG_4558БРЧС
Резиденція Богдана Хмельницького у Чигирині


Над резиденцією височіє церква Петра й Павла, виконана в такому ж стилі “а ля 17 ст”, але виглядає не настільки “генделикоподібно”. Церкву збудовали неподалік законсервованих залишків справжньої старої церкви. Жіночка з задоволенням запустила до середини й сказала, що тут дозволяють фотографувати. В день нашого відвідування, коли все навколо “вихідне”, церква виявилась єдиними місцем, де можна було купити магнітик. І іконостас дерев'яний тут  дуже красивий.

IMG_4566БРЧСIMG_4563БРЧС
Церква Петра й Павла


Бастіон Дорошенка



Іншу реконструйовану споруду на Богдановій горі - оборонний бастіон Дорошенка, я бутафорією назвати аж ніяк не можу. Не знаю, як воно там було насправді й що скажуть спеціалісти, але виглядає дуже солідно. Стіни потужні й схожі на бачене в інших тогочасних замках, є декілька реконструйованих гармат. Бастіон розкопали років 20 тому й відновили в первісному вигляді. Вікі пише, що саме тут 15 тисяч козаків відбивалось від 220 тисячі турків. Тут й тисяча не поміститься, мабуть “енциклопедисти” мали на увазі весь фронт оборони Чигирина. Але споруда красива в будь-якому випадку)
IMG_4620БРЧСIMG_4599БРЧСIMG_4617БРЧСIMG_4592БРЧСIMG_4615БРЧСIMG_4588БРЧС
Бастіон Дорошенка на Богдановій горі

Окремий кайф у Чигирині - сама Богданова гора. Краєвиди з неї просто чудові, немов на долоні видно усе місто й околиці. Місцевість мальовнича - долина річки в оточенні схожих на гори високих берегів, луки й соснові ліси. Лісів багато, “населенки”, мало. На самій горі невеликий скелястий "гребінець" й красивий лісок. Все той же охоронець розповідав, що під час війни тут німецька батарея стояла, після того гора трохи “втрамбувалась”, а так ще вищою була. 
IMG_4572БРЧСIMG_4584БРЧСIMG_4582БРЧСIMG_4575БРЧСIMG_4571БРЧС
Богданова гора у Чигирині

З інших цікавих речей в Чигирині - музеї. Тут значаться музей Богдана Хмльницького і музей археології - проте, як й більшість музеїв світу, в понеділок вини вихідні. Вірю, що там цікаво.

На під'їзді до Богданової гори є декілька генделиків. Зайшли в один з них, єдиний, що працював з 9 годин. Зачухано, не смачно й не дорого - якщо коротко. Інші оцінити не встигли - на вигляд не погано, а як насправді, треба буде ще якось заглянути. Тут же неподалік є готель розміру “як у районному центрі”. Зате автобусне сполучення між Чигирином й Черкасами хороше.


Як доїхати до Чигирина


Перша маршрутка з Черкас до Чигирина відправляєть в 6.15 ранку з автостанції на Гоголівській вулиці, в дорозі трохи більше години. Автобуси відправляються щогодини, останній на Черкаси - в 18,40. Це єдиний "працюючий" напрям. Ще є кілька автобусів на інші напрямки, але сполучення настільки “спорадичне”, що я б не радив його розглядати. Є рідкісний і дорогий автобус на Київ, раз у день.

Двічі на день відправляється маршрутка на Черкаси, яка йде через села Суботів й Медведівку. В дорозі довше, зате саме цим маршрутом можна дістатись в ряд історичних місць району. Ми ж вибрали інший варіант - прогулятись пішки стародавнім Суботівським шляхом понад річкою Тясмин, до Суботова тут усього сім кілометрів по карті.

 IMG_4624БРЧСIMG_4625БРЧСIMG_4623БРЧСIMG_4530БРЧС
Адміністративна споруда та церкви, а також розклад на автостанції Чигирина

Резюме. Відвідати: Богданова Гора, резиденція Хмельницького, Бастіон Дорошенка, музей археології та музей Богдана Хмельницького. Транспорт: маршрутки з Черкас, автостанція на Гоголівській. Проживання: навколо багато лісів й берегів річки, готелі присутні. Харчування: генделики під Замковою горою, торгівля теж є

Немає коментарів:

Дописати коментар