суботу, 23 грудня 2017 р.

Цей день в історії УПА — 23 грудня

Цей день в історії УПА — 23 грудня


1944 рік
Курінь УПА-Північ вступив у бій з опергрупою НКВД у селищі Рачинці на Кам’янець-Подільщині. Загинули 4 воїни УПА.
Сотня «Загроза» УПА-Захід, відбиваючи напад загону НКВД на свій табір у Калуському районі Станіславщини, знищила трьох військових, ще двох поранила і відійшла двома роями.
Під час облави загону НКВД у селі Мшана на Тернопільщині загинув станичний ОУН Володимир Петришин.
1945 рік
Сотні «Наддністрянці» і «Жубри» УПА-Захід у селі Чорний Острів на Львівщині знищили державний спиртозавод. Охорону роззброєно і розігнано.
Воїна УПА Петра Кіндзерського захоплено і повішено під час облави загону НКВД у селі Мшана на Тернопільщині.
Двоє воїнів сотні «Жубри» УПА-Захід наскочили на загін НКВД у селі Стільсько на Львівщині. Знищили трьох військових і самі загинули в перестрілці.
1946 рік
Чота сотні «Сурма» УПА-Захід, відбиваючи напад пошукової групи МВД у райцентрі Печеніжин на Дрогобиччині, знищила слідчого МВД, старшого лейтенанта і сержанта. У перестрілці отримали поранення і застрелилися двоє повстанців.
1947 рік
На Станіславщині повстанці знищили трьох військових МВД у селі Добрівляни та колишнього начальника винищувального батальйону в селі Воскресинці.
У селі Млиниська на Дрогобиччині повстанці захопили в полон дільничного МВД.
1948 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Середній Угринів на Станіславщині. Повстанці, що перебували всередині, вчинили збройний опір і, не маючи шансів на порятунок, підірвалися гранатами.
1951 рік
Пошукова група МГБ захопила криївку біля села Новошин на Станіславщині. В результаті бою застрелилися керівник Бюро інформації УНВР і член Центрального проводу ОУН Петро Федун – «Полтава», референт надрайонного проводу ОУН «Миронич», районний провідник Михайло Сенюк – «Скритий» та охоронець.
Підготував Сергій Горобець,

Немає коментарів:

Дописати коментар