Військові аташе з 15 країн світу відвідали київську виставку оборонних винаходів, частину з яких використовують у зоні АТО. Про це повідомляє "5 канал".


Чи не найбільше відвідувачів виставки вразила радіолокаційна станція "Борсук". Цей винахід призначений для виявлення рухомих об'єктів за умов обмеженої видимості. Дальність – від 2 до 12 кілометрів. Кількасот таких станцій уже використовують українські бійці у зоні бойових дій.
"Особливість цієї радіолокаційної станції у тому, що вона виявляє рух людини і техніки під час відсутності оптичної видимості, коли камерами та біноклями неможливо виявити. Оператор задає сектор огляду і вона в цьому секторі буде здійснювати розвідку цілі", – розповідає розробник Михайло Прохоренко.
Науковець Тарас Нижник презентує на виставці свій винахід – установку для очищення води у польових умовах. Його особливість в реагенті, який, за словами розробників, найбруднішу воду за чверть години перетворить на питну.
"Можемо брати воду з будь-якого болота, з будь-якої стічної канави. Заливаємо в цю установку, додаємо розроблений нами реагент, який лежить в основі цієї технології, перемішуємо, даємо відстоятися 15 хвилин, і там відбуваються різні реакції", – каже розробник Тарас Нижник.
Кілька десятків українських розробників демонструють на виставці свої винаходи. Ознайомитися із новаціями приїхали військові аташе з 15 країн світу.
Військовий аташе з Пакистану Навід Азам Чіма не приховує захоплення від виставки. Каже, що інноваційні розробки українців – на досить високому рівні. "Справді, представлені інноваційні розробки вражають. Я впевнений, що не одна країна, представники яких зібралися тут, захоче співпрацювати з українськими винахідниками", – каже Навід Азам Чіма.
Як оцінили виставку інші аташе та що їм вдалося побачити – дивіться у сюжеті: