понеділок, 30 січня 2017 р.

"Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну". Издание второе, расширенное и дополненное

"Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну". Издание второе, расширенное и дополненное

27 января 2017
911
Поделиться:
Сегодня провели важное и знаковое мероприятие – на встрече с бойцами «подразделений патрульной полиции особого назначения МВД» -- легендарных Добробатов презентовали книгу «Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну».
Это второе, расширенное и дополненное, издание книги, в которой собраны воспоминания того небольшого по меркам Истории, но важнейшего для нашей страны труднейшего периода начала военной агрессии России против Украины, начала открытой фазы нового вида войны, которая бесповоротно и навсегда изменила мир и перед угрозой которой сегодня стоит вся Европа.
Тираж книги 10 000 экземпляров и большую часть мы вручим бойцам Добробатов и семьям погибших. И, конечно, мы передадим какое-то количество в библиотеки. В продаже она, думаю, пока будет трудно купить..
В книге представлена хроника глазами непосредственных участников – и руководителей государства и тех, кто принял этот первый бой.
Наверняка, на тему этой войны будет написано много художественных книг, снято много фильмов, но это, непафосное и честное, документальное свидетельство, я уверен, станет основой для осмысления тех событий, причин и последствий бесчеловечной политики.
Мы презентовали свою книгу не просто читателям – а по сути авторам, непосредственным участникам. Это была встреча с побратимами и соратниками, с теми, с кем мы создавали щит Родины.
И, пользуясь случаем, я вручил награды МВД и наградное оружие – как символ и признание военного подвига и славы.
Хочу здесь привести выдержку из Приказа министра внутренних дел – с именами награжденных и краткой информацией о том, за что каждый из них представлен к награде.
«За сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, особисту мужність, самовідданість і відвагу, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України наказами МВС нагороджено нагрудним знаком «За відвагу в службі» лейтенанта поліції БУЛАВУ Костянтина Сергійовича, командира роти батальйону «Полтава» Головного управління Національної поліції в Полтавській області.
У вересні 2014 року під с. Нижня Кринка відбулося бойове зіткнення між сепаратистами та бійцями батальйону «Полтава». Бій тривав близько доби, в результаті чого, наміри терористів взяти в оточення підрозділи, які перебували в даному селищі та заважали їх просуненню у м. Дебальцево, були зірвані. В подальшому протягом 12 днів їх підрозділ обстрілювали з різних видів тяжкого озброєння.
Нагрудним знаком «За відзнаку в службі»:
Лейтенанта ПАСТУШКА Володимира Миколайовича, офіцера батальйону ім. Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.
• 02.05.2014 брав участь у звільненні й утриманні блокпосту № 2 у м. Слов’янськ;
• 12.05.2014 під час бойового зіткнення влучним вогнем погасив вогневу точку і тим самим дав змогу вийти з під вогню військовослужбовцям Національної гвардії України;
• під час блокування м. Слов’янськ у травні 2014 року взвод під командуванням Пастушка В.М. вдало відбивав атаки сепаратистів, подекуди і під час кругової оборони;
• у червні 2014 року поблизу блокпоста № 6 м. Красний Лиман він вивів з під мінометного обстрілу 4 установки «Град» підрозділу Збройних Сил України;
• з червня по грудень 2016 знаходився у зоні проведення АТО на межі розмежування у м. Попасна, яка постійно перебуває під обстрілами.
Старшого сержанта поліції СОЛОМКА Олексія Григоровича, поліцейського полку «Миротворець» Головного управління Національної поліції в Київській області:
• під час несення служби на блокпосту «Нова Астрахань» затримано та передано до ГУНП в Луганській області 31 особу, які знаходилися у розшуку як учасники незаконних збройних формувань ЛНР. Також під час перевірки документів виявлено та затримано громадянина, який знаходився у розшуку як член незаконного збройного формування.
Сержанта поліції ЮРОВА Геннадія Анатолійовича, поліцейського батальйону «Скіф» Головного управління Національної поліції в Запорізькій області:
• під час несення служби в зонах розмежування, за його безпосередньою участю було припинено 15 кримінальних правопорушень. З них: 1 – грабіж, 4 – крадіжки, 2 – вилучення холодної зброї та боєприпасів, а також 8 фактів вилучення наркотичних засобів, виявлено та вилучено 80 патронів до пістолета ПМ та 360 патронів до автомата АК, вилучено 800г наркотичної речовини – марихуани, затримано 2 особи, які перебували у розшуку.
Капрала поліції ПОРТЕЧИНА Романа Богдановича, старшого інспектора роти «Івано-Франківськ» Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області:
• у складі групи швидкого реагування брав участь у затриманні злочинця, який 2 роки перебував у розшуку за підозрою у вчиненні 15 крадіжок мобільних телефонів та особистих речей громадян.
Відзнакою МВС України «Вогнепальна зброя»:
Полковника поліції ГУБАНОВА Сергія Леонідовича, командира батальйону «Луганськ-1» Головного управління Національної поліції в Луганській області:
• приймав безпосередню участь у визволення м. Лисичанська. Був старшим фільтраційного центру у м. Щастя, де, на той час, постійно проходили бойові дії. Неодноразово, одним з перших, відбивав наступи бойовиків незаконних збройних формувань, які постійно намагались перетнути річку Сіверський Донець та захопити один з найважливіших об’єктів - Щастинську ТЕС;
• 14 червня 2016 року в районі населеного пункту с. Трьохізбенка приймав особисто участь у бойовому зіткненні, вміло організував оборону та захист, не шкодуючи свого життя не допустив проникнення диверсійно-розвідувальної терористичної групи противника вглиб підконтрольної території України;
• 12 серпня 2016 року в районі с. Лобачево Новоайдарського району вступив у бойове зіткнення з представниками незаконних збройних формувань так званої ЛНР, під час якого отримав контузію.
Підполковника поліції СЕМЕРІКОВА Вадима Володимировича, головного спеціаліста Департаменту управління майном Національної поліції України (колишнього бійця полку «Миротворець»):
• приймав участь у бойових діях під Іловайськом.
Майора БУКАРЬОВА Дмитра Євгеновича, першого заступника командира окремого загону «Азов»:
• під час виконання службово-бойового завдання поблизу с. Широкине потрапив під мінометний обстріл, ризикуючи власним життям прикривав своїх товаришів, чим зміг вивести особовий склад без втрат.
Майора поліції НАКОНЕЧНОГО Миколу Володимировича, заступника командира роти «Богдан» Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області:
• залучався до виконання службово-бойових завдань по виявленню диверсійно-розвідувальних груп, інших осіб причетних до злочинної діяльності незаконних бандитських формувань «ДНР» і «ЛНР» та вилучення з незаконного обігу зброї і боєприпасів. Восени 2014 року перебував в м. Вуглегірськ, безпосередньо приймав участь в бойових діях. Особисто затримав понад 20 осіб, причетних до незаконних збройних формувань «ДНР» та «ЛНР», вилучено дві гранати, автомат Калашникова АКС-74У та набої різного калібру.
Майора поліції НОВІКОВА Андрія Сергійовича, начальника відділення батальйону «Харків» Головного управління Національної поліції в Харківській області:
• безпосередньо брав участь у проведенні заходів щодо виявлення місць ймовірного перебування учасників НЗФ, ДРГ та їх посібників, маршрутів їх пересування, місць зберігання зброї, боєприпасів, засобів здійснення диверсій, технічних засобів комунікацій, пошуку джерел радіовипромінювання, які використовуються на шкоду державній безпеці або у протиправній діяльності членами НЗФ, ДРГ та їх посібниками в населених пунктах Мар'їнка, Авдіївка, Красногорівка, Курахове та інших.
Капітана поліції ГУРНЯКА Руслана Вікторовича, командира батальйону «Вінниця» Головного управління Національної поліції у Вінницькій області:
• виконував службові обов’язки з охорони громадського порядку у м. Попасна Луганської області, забезпечував проведення рятувальних робіт (гасіння пожеж, розбирання завалів, спасіння життя людей), надання невідкладної медичної допомоги та вивезення мешканців з населених пунктів, що постійно перебували в зоні обстрілів з установок БМ-32 "Град", важкої артилерії та мінометів. Під його керівництвом евакуйовані понад 400 осіб.
Старшого лейтенанта ПРОЗАПАСА Ігоря Миколайовича, заступника командира загону окремого загону «Азов»:
• під час виконання бойового завдання поблизу с. Широкине, потрапив в засідку сепаратисті, ризикуючи власним життям, під щільним вогнем сепаратистів, прикривав своїх товаришів, чим зміг вивести особовий склад без втрат.
Старшого лейтенанта поліції ЖАРКОВА Максима Володимировича, начальника відділення поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області (колишній заступник командира БПСМОП «Херсон»):
• у бою з терористами в районі м. Іловайська у результаті вибуху танку, на якому він знаходився, отримав поранення, а саме закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, інфіковані осколкові поранення обох кистей.
Лейтенанта ПАСТУХА Олександра Володимировича, старшого офіцера окремого загону «Азов»:
• під час виконання бойового завдання з виявлення диверсійних груп сепаратистів, під вогнем терористів, виконав спеціальну операцію щодо знешкодження групи сепаратистів на лінії розмежуваня.
Лейтенанта поліції НЕРУШЕНКА Євгена Ігоровича, заступника командира взводу роти «Східний корпус» Головного управління Національної поліції в Харківській області:
• В лютому 2015 року разом з ротою «Східний корпус» та полком «Азов» приймав участь в операції по звільненню та обороні селища Широкино, проявив особисту мужність, високий бойовий дух та професіоналізм, відповідальність, виявлені під час захисту державного суверенітету, вірність Присязі. В червні 2015 року приймав участь в обороні на лінії зіткнення з терористичними угрупуваннями в районі населених пунктів Комінтерново та Гранітне.
Молодшого лейтенанта ДМИТРИКА Арсена Володимировича, командира взводу окремого загону «Азов»:
• під час бойового завдання виявив особисту мужність та рішучість, під щильним вогнем сепаратистів, ризикуючи власним життям, зміг вивести особовий склад з під обстрілу терористів та евакуювати поранених у безпечне місце, чим урятував їм життя.
Старшину ТИШКУЛА Олега Миколайовича, старшого інструктора окремого загону «Азов»:
• особисто виявив вогневу точку терористів, вступив бій з сепаратистами та знищив вогневу точку, завдяки чому військовослужбовці змогли провести спеціальну операцію.
Старшого сержанта ДЕМИДОВА Максима Вікторовича, старшого інструктора батальйону імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького:
• залучався до штурмів ворожих блокпостів.
Старшого сержанта поліції ЦЮХА Валерія Васильовича, поліцейського роти «Суми» Головного управління Національної поліції в Сумській області:
• брав участь у проведенні оперативно-профілактичних, фільтраційних заходах та спеціальної розвідки по виявленню диверсійно-розвідувальних груп, незаконних збройних формувань та їх активних учасників, місць зберігання зброї та боєприпасів у населених пунктах Авдіївка, Слов’янськ, Дружківка та Красногорівка Донецької області.
• Сержанта поліції КРУКА Тараса Андрійовича, командира взводу батальйону «Львів» Головного управління Національної поліції у Львівській області:
• У травні 2015 під час інтенсивного обстрілу позицій батальйону проявив героїзм, рішучість, витримку та стійкість. Перебуваючи у бойових зіткненнях з незаконними збройними формуваннями, у складі бойового розрахунку, їм було знищено 4 зенітних установок, 5 автоматичних гранатометів, склад зберігання зброї та будівлі розташування, а також живу силу противника.
Сержанта ПАРТАЛУ Станіслава Юрійовича, старшого інструктора окремого загону «Азов»:
• під час виконання бойового завдання поблизу с. Широкине, ризикуючи власним життям, під щільним вогнем сепаратистів, особисто виявив вогневу точку терористів та знищив її».
* * *
Министр внутренних дел уполномочен и обязан награждать сотрудников, которые с честью и доблестью исполняют свои обязанности, в том числе боевым оружием – боевых офицеров!




aba_avatar2.jpg
Арсен АВАКОВ

Немає коментарів:

Дописати коментар