пʼятницю, 8 червня 2018 р.

В Укрінформі презентували невідомі раніше прижиттєві зображення гетьмана Мазепи

В Укрінформі презентували нові прижиттєві зображення гетьмана Івана Мазепи. 
Усі зображення гетьмана від автора знахідки Сергія Павленка надрукують у журналі "Пам'ятки України", повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Уже 25 років ми водимо по залу гетьманства екскурсії. І люди, коли ти розповідаєш його біографію, гетьмана Мазепи, завжди питають "Як він виглядав"? Все більше і більше ми досліджуємо нових речей у вивченні кожного гетьмана, зокрема і Мазепи, який був 22 роки при владі. Дуже багато художників та істориків показували різні варіанти Мазепи, але тільки зараз можна прочитати у журналі "Пам'ятки Мазепи" дослідження Павленка, де він дослідив Троїцьку надбрамну церкву і її внутрішні розписи", - заявила на прес-конференції директор Музею гетьманства Галина Ярова.
У свою чергу автор знахідки, мазепознавець Сергій Павленко розповів, що розшифровував зображення з Троїцької надбрамної церкви - "Лик святих пророків", "Лик святих праотців" та інші.
Він також зазначив, що самого Мазепу найчастіше зображали в образі Іоанна Предтечі. За словами фахівця, відшукати портрети саме Мазепи серед тисячі інших зображень було непросто, але свої можливі знахідки він порівнював з уже відомими портретами, гравюрами гетьмана. 
Павленко також припустив, що ці роботи змогли досі зберегтись завдяки тому, що будівля Троїцької надбрамної церкви не завжди мала вільний доступ для відвідувачів, а самі зображення всередині брами знаходились надто високо, щоб пересічні відвідувачі могли детально аналізувати зображення.
 Як зауважив дослідник, він підійшов до цього питання як історик і дослідив багато факторів: "Підтримку, зокрема, отримав від реставраторів. Вони підтвердили, що це живопис кінця XVII cтоліття, це час Мазепи".
"Всі нові дослідження все більше приводять нас до справжньої іконографії Мазепи. Дослідження Павленка уточнює та переконує нас у тій іконографії, яка наразі вимальовується. Але я сподіваюсь, що кращий портрет Мазепи ще попереду", - додала художниця, автор серії "Герої козацької України"  Наталія Павлусенко.
Загалом у свіжому випуску журналу "Пам'ятки України" вже надруковані перші 4 з 12 нових портретів Мазепи. Решту зображень читачі зможуть побачити в наступних випусках видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар