из открытых источников
Центр державної мови Латвії прийняв рішення оштрафувати мера Риги Нілу Ушакова за те, що Ризька дума в соціальних мережах (Facebook, Twitter і Instagram) спілкується російською мовою. Про це сам Ушаков написав на сторінці у Facebook.
"Центр державної мови все-таки прийняв рішення оштрафувати мене за те, що Ризька дума в соціальних мережах (Facebook, Twitter і Instagram) спілкується російською мовою. При чому, про штраф я дізнався не від самого Центру держмови, а вже від журналістів", - написав Ушаков.
Мер Риги назвав це рішення протиправним і заявив, що воно буде оскаржено. "Ризька дума продовжить, як і раніше, спілкуватися зі своїми жителями у нинішньому режимі, тобто щонайменше на трьох мовах – українській, російській, англійській" - запевнив Ушаков.
Він побажав Центру держмови займатися "тим, що у них виходить - наприклад, думати про те, як по-латиською називати "покемонів". "Ні на що інше вони все одно не здатні", вважає Ушаков.
У травні 2015 року Центр держмови вже цікавився промовою російською мовою, проголошеною мером Риги 9 травня. У січні того ж року він оштрафував Ніла Ушакова на 50 євро за агітацію перед виборами в особистому твіттері російською.