четвер, 18 січня 2018 р.

Продажі столичних квартир впали на 40% Експерти вважають, що ринок досяг дна

Продажі столичних квартир впали на 40%

Експерти вважають, що ринок досяг дна

Продажі столичних квартир впали на 40%
Фото: pixabay.com
Минулого року в Києві продано 2350 квартир на первинному ринку і 3210 – на вторинному. Для порівняння: в 2016 році було укладено 4515 і 4960 договорів про продаж відповідно. Про це повідомили в ARPA Real Estate, передає LIGA.
Минулого року будівельна галузь показала найгірші результати за останні п'ять років. Експерти вважають, що ринок досяг дна, і не очікують істотних змін у найближчому майбутньому.
Скорочення кількості угод насамперед спостерігається в новобудовах, будівництво яких почалося в 2017 році. Житло в будинках, які вводилися в експлуатацію в минулому році, з'явилося на ринку ще два-три роки тому, тому більша частина квартир в них розпродана.
«Ще п'ять років тому квартири в новобудовах продавалися на етапі будівництва, – розповідає керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов. – Три роки тому не проданих після введення в експлуатацію квартир було близько 10%, сьогодні мова йде приблизно про 30%».
Артюхов вважає, що кількість угод скорочується через скорочення купівельної спроможністі населення в доларах. Фінансовими інструментами для покупки житла клієнти практично не користуються. Кредити на покупку нерухомості через високі іпотечні ставки – від 19 до 22% річних – і жорсткі вимоги до позичальників беруть не більше 5% покупців житла.

Немає коментарів:

Дописати коментар