Сьогодні про нього згадували рідні, сучасники та побратими. На Байковому кладовищі, де перепоховано поета – поклали квіти та запалили лампадки.
"Худий був, високий, десь під 1,80-1,85 см. Характеру такого більше сангвінічного. Він йшов свідомо і йшов до кінця", – каже співзасновник Української Гельсінської групи Левко Лук'яненко.
Таким запам'ятався своєму побратимові поет і громадський діяч Василь Стус. Протягом двох тижнів вони разом пробули в одній палаті тюремної лікарні. Днями Василь Стус міг би відзначати ювілей – 80 років. Виходець з Донбасу, талановитий поет та громадський діяч. Натомість – був замордований у радянському таборі у 1985 році.
"Нас посадили разом, ми два тижні сиділи. Вони хотіли послухати інформацію. Знали, що мені Стус розповідатиме про Київ, бо він був у Києві", – пригадує Лук'яненко.
Сьогодні про Стуса згадували не лише сучасники та родичі, дослідники та громадські діячі. Інший видатний діяч-дисидент – В'ячеслав Чорновіл – власноруч занотував колись свої спогади про поета. Їх віднайшли в архівах столичні історики.
Записки Чорновола про Стуса
"Тут все – як зустрічалися, як ходили по вулицях, як збирались під час обіду, щоби щось обговорити, як міняли щоразу місце обіду, аби не підслуховували. Я так думаю, що він незавершений. Тобто, Чорновіл писав-писав, щось його відволікло. Мабуть, більш важливе, і він не закінчив", – розповідає історик Володимир Сергійчук.
Ці нотатки обіцяють опублікувати вже найближчого тижня, адже інтерес до постаті поета та його творчості нині лише зростає.
"Його вірші, його роздуми, його листи, вони всі в інтернеті, вони всі доступні. Я думаю, з українських класиків, більше ніж твори Стуса, видаються тільки твори Тараса Шевченка. Що для нас логічно – це дві-три книжки щороку, і ці книжки розходяться", – каже син поета Василь Стус.
У 1989 році прах Стуса перепоховали в Україні на Байковому кладовищі. Сьогодні до його могили та могил його побратимів Юрія Литвина та Олекси Тихого, також замордованих у радянській таборах, принесли квіти та запалили лампадки. Детальніше про те, як це було – у відео:

Євгенія Подобна, Дмитро Демішев, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею за темою: