суботу, 5 грудня 2015 р.

"Це символ боротьби за нашу історичну пам'ять" - в Умані освятили пам'ятник Гонті і Залізняку12

"Це символ боротьби за нашу історичну пам'ять" - в Умані освятили пам'ятник Гонті і Залізняку
12


Фото: Ірина ПАТЛАТЮК
Сьогодні в місті Умань на Черкащині освятили пам'ятник героям українського національно-визвольного руху Івану Гонті та Максиму Залізняку. Вшанувати героїв приїхали бійці АТО, активісти козацького руху з усієї країни, громадські діячі. Разом з містянами зібралося кілька сотень людей.
Близько 10.30 активісти збираються на вулиці Київській біля пам'ятного хреста до 225 річниці Коліївщини. Стають у колону. Багато хто з національними стягами. Попереду колони - вершники на конях та священики. За півгодини рушають у супроводі оркестру. Йдуть центральними вулицями міста. Дехто з перехожих приєднується до ходи. Близько 11.30 колона зупиняється на вул. Радянській поблизу пам'ятника. Біля нього хтось залишив плакат "вул. Героїв Коліївщини".
"Цей пам'ятник дуже важливий. Це символ боротьби у наш час за нашу історичну пам'ять, яку п'ята колона намагається забрати. До цього пам'ятника влада не доклала ніяких зусиль. Це ініціатива громадськості. Подивіться, які назви вулиць в Умані. Вулиця Леніна впирається у площу Леніна. У нас вулиці названі іменами катів нашого народу. Та влада чомусь не зацікавлена в тому, щоб це змінити", - говорить історик Богдан Чорномаз. Тим часом шикуються козаки та атовці. Виступають народні колективи.
Василь Мельник продає сувеніри із національною символікою. Найбільше купують календар із зображенням пам'ятника. Віддає їх по шість гривень.
"До освячення пам'ятника спеціально календарі зробили. Ще є магнітики. Їх зараз найбільше купують. Шкода календарів мало взяв", - каже підприємець. Чоловік років 30-ти просить відкласти йому два.
Кілька жінок років 60-ти виглядають патріарха Філарета.
"Казали, що приїде на освячення", - говорить одна.
"Ми приїхали спеціально з Монастирища. Благословення хотіли взяти", - каже її товаришка. Жінка опирається на ціпок. Втирає сльози від вітру.
Пам'ятник освячує митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП Іоан. Окроплює монумент святою водою.
"Їхній подвиг нагадує слова спасителя: возлюби ближнього свого, як самого себе. Тому люблячи свій рід, люблячи свій народ вони пішли на цей подвиг. Ми пам'ять про них будемо шанувати вічно. Вони завжди будуть героями України. Сьогодні сучасні герої України повторюють їхній подвиг і дадуть відсіч тим, хто зазіхнув на нашу державу", - каже владика.
"Майбутні покоління мають знати, що народ дбає про тих, хто відстоював нашу незалежність. А у нас вчора президент сказав, що ми перемогли б без волонтерів. Путін теж ще недавно казав, що у Другій світовій без нас би виграв", - каже Михайло Балановський.
На сцені виступають народні колективи. Люди фотографуються на фоні пам'ятника. Молодь робить селфі. Замість голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка виступає його заступник Юрій Сас. Каже, що Ткаченко поїхав вітати бійців у зону АТО з Днем української армії. За кілька годин люди розходяться.
Нагадаємо, пам'ятник Івану Гонті та Максиму Залізняку мали збудувати ще 1968 року. Тоді на місці нинішнього монумента заклали пам'ятний камінь. Гроші на будівництво кілька років збирала місцева громада та меценати. Відкрили пам'ятник 21 листопада цього року.

Немає коментарів:

Дописати коментар