середу, 28 вересня 2016 р.

"НІКОЛИ ВКРАЇНА НЕ БУДЕ РАБОЮ МОСКОВСЬКИХ КАТІВ": СЬОГОДНІ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ДМИТРА ПАВЛИЧКА


"НІКОЛИ ВКРАЇНА НЕ БУДЕ РАБОЮ МОСКОВСЬКИХ КАТІВ": СЬОГОДНІ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ДМИТРА ПАВЛИЧКА 

Google
За свої досягнення українець відзначений орденом "За заслуги" III ст., званням Героя України з орденом Держави, орденом князя Ярослава Мудрого IV ст. та орденом Свободи
28 вересня 1929 року народився Дмитро Павличко – український поет, перекладач, літературний критик та громадсько-політичний діяч.
"Мову чудову, глибинне і пружне слово,
немов гостру зброю, дав нам народ", – Павличко.
"5.ua" пам'ятає та пишається видатним українцем!
Народився Павличко у селянській родині. Початкову освіту здобув у польській школі в Яблунові, а у 1953 р. закінчив філологічний факультет Львівського університету.
З осені 1945 p. по літо 1946 р. 16-річний хлопець був ув'язнений за сфабрикованою справою щодо звинувачення у належності до УПА.
Перша збірка поезій Павличка "Любов і ненависть" з'явилася у 1953 р. Пізніше побачили світ поетичні книги "Моя земля" (1955), "Чорна нитка" (1958),"Правда кличе" (1958), — увесь тираж у 18 тис. книжок було знищено за вказівкою партійних цензорів. Видав ще декілька десятків книг та творів. Останній – "Вірші з Майдану" у 2014 р.
Павличко — один з організаторів Народного Руху України, Демократичної партії України, перший голова Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка.
Дмитро Васильович є одним з найвизначніших українських перекладачів. Перекладав з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдишу та багатьох слов'янських мов. Саме завдяки зусиллям Павличка вперше українською мовою з'явилося повне зібрання творів Шекспіра у шести томах.
Має великий доробок і як літературний критик. Найповнішим виданням літературно-критичних праць Павличка є двотомник "Літературознавство. Критика".

Немає коментарів:

Дописати коментар