Як досягти досконалості, навчають танкісти 14-ї механізованої бригади. Місяць тому вони отримали звання найкращого танкового підрозділу України. Нині діляться досвідом із побратимами. Кореспондент "5 каналу" спостерігала за вишколом.

Танковий взвод вирушає на марш. Замість звичних трьох, у взводі тепер чотири танки. 14-та механізована бригада перша в Україні, танкісти якої впроваджують у підрозділи натовські стандарти. Працюють у парах. Кажуть, так – безпечніше. "На підриві на міні, чи виході з ладу, за технічної несправності машини – інша машина може її евакуювати з поля бою, а пара машин, яка лишається боєздатною, може в повному обсязі виконувати поставлені завдання", – пояснює військовослужбовець Сергій.
Цю вправу армійці називають сліпою стіною. На перший погляд – звичайна смуга перешкод, однак водій-механік долає її наосліп, лише за вказівками командира. Далі, за легендою, один із танків, просто під час маршу, раптово виходить із ладу. "Підірвалися, і розірвало трак. Тепер робимо заміну гусениці. При заміні доповідь – і дальше продовжуємо", – звітує танкіст В'ячеслав.
Далі відпрацьовують евакуацію поранених. До прибуття медиків першу допомогу танкісти надають самостійно. Намагаються швидко зупинити кровотечу. Від звичної розвідки під час навчань 14-та бригада теж відмовилася. Цілі вони не лише виявляють, а й ідентифікують. Тобто визначають, на якій машині рухається противник. До цього танкісти прийшли завдяки власному досвіду, коли три роки тому запобігли прориву російської техніки.
"Чотири машини це було. Т-72-Б3 з українськими прапорами. Це було у 2014 році… Заступник командира танкової роти з озброєння у приціл виявив ці машини, ідентифікував, і не дивлячись на жовто-сині прапори, ми змогли дати їм адекватну відповідь", – згадує вояка Сергій.
З маневрами, які виконували армійці під час навчань, танкісти 14-ї ознайомилися під час змагань на кращий танковий взвод України. Тоді виграли, попри те, що вправи виконували вперше. Тепер діляться досвідом із побратимами. У планах провести навчання за натовськими стандартами в усіх танкових взводах бригади.
Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, "5 канал"