вівторок, 5 вересня 2017 р.

Донбас перетворився у школу терору для європейських неонацистів, – італійські ЗМІ

Донбас перетворився у школу терору для європейських неонацистів, – італійські ЗМІ
05/09/2017 - 18:52

Італійська газета La Stampa повідомила, що учасники європейських організацій неонацистів їдуть на окупований Донбас для отримання бойового досвіду.

Не минуло й двох років, як побоювання європейської розвідки і аналітиків, що послідували за розгорівся в квітні 2014 року конфліктом в Україні, виправдалися – через джихадистський тероризм, економічну кризу і страх перед мігрантами західна неонацистська мережа врешті-решт зробила “якісний стрибок”, якого так побоювалися, і перейшла до збройних дій і організованого військового навчання, – йдеться на сторінках La Stampa.

Мозаїка склалася завдяки вироку суду у Гетеборзі, Швеція. 22 липня 2016 року було засуджено за спробу вбивства і злочини на грунті ненависті двох чоловіків, які напали на центр для біженців з саморобними бомбами. Злочинці були представниками Svenska motståndsrörelsen, Шведського руху опору, заснованого в 1990-і роки декількома членами терористичного угрупування “Білий арійський спротив”.

Як випливає з вироку, обидва засуджених діяли не спонтанно: вони побували в Росії, в тренувальному таборі під керівництвом військових, які воювали в лавах проросійських сепаратистів в Україні.

За схожим сценарієм діяла угорська неонацистська група Maggyar Arcvonal, воєнізований негаціоністський рух, що пропагує антисемітизм і гомофобію. Кілька місяців тому у цієї групи конфіскували арсенал з саморобних бомб і автоматів, а також набір свастик і нацистських символів. Зброя імовірно веде до проросійських найманцям, – наводять Вести слова автора статті.

Якщо правда, що два докази – збіг, а три – доказ, то облава на воєнізований табір в Тюрінгії у червні минулого року переконала європейські служби безпеки, що “якісний стрибок” став доконаним фактом, – йдеться у матеріалі.

У результаті облави тоді заарештували 13 осіб різних національностей, у них вилучили зброю та боєприпаси. Німецька поліція пояснила, що це “була банда, підозрювана в організації воєнізованих тренувальних таборів” в лісах Тюрінгії.

Затримані могли бути пов’язані з групою Europäische Aktion, заснованої в 2008 році швейцарцем, відомим своїми негационістськими поглядами.

За даними Фонду Амадеу Антоніо у Берліні, в 2016 році тільки в Німеччині було зареєстровано 23 тисячі злочинів неонацистського характеру. За інформацією спецслужб, в рядах німецьких неонацистів складаються 22 тисяч активістів, з яких сім тисяч входять до складу невеликих груп і таємних осередків. Крім того, правоохоронцям відомо про 25 “самотніх вовків”, які вважаються потенційно небезпечними та підозрюються в організації терористичних атак.

“Україна – ідеальний майданчик з точки зору скандинавських неонацистів”

Крім Німеччини, серед країн, де неонацизм знайшов родючий грунт, перш за все, варто згадати країни Скандинавії та колишнього СРСР. Популярність російських військових тренувальних таборів зростає, пояснює Айвінд Строммен, аналітик з Осло, що спеціалізується на крайніх правих рухах.

“Здається, ми є свідками такого ж процесу, за яким можна було спостерігати під час війни на Балканах. Там у 1990-ті роки тренувалися крайні праві бойовики. Сьогодні Україна це ідеальний майданчик з точки зору скандинавських неонацистів, охочих поліпшити свою підготовку. Багато з них вирушили битися і в Сирію, в рядах курдів”, – каже Строммен.

Потенціал насильства, за словами експерта, величезний: “Їх чисельність невелика, але навчені в Україні бойовики повертаються додому з хорошим військовим досвідом”.

Євроазійські позиції проти євроатлантичних

Причина, по якій Москва імовірно підтримує неонацистські сили, на думку аналітиків, може складатися в бажанні радикалізувати політику деяких країн зі ставкою на воєнізовані рухи, ближчі до євроазіатських позицій, ніж до євроатлантичних.

На думку аналітика Центру міжнародних досліджень в Римі Марко Ді Лідді, поява вкрай правих іноземних бойовиків “збігається з кризою в Україні”.

“Через своє символічне навантаження конфлікт призвів до поляризації європеїстів і антиєвропеїстів, проросійськи і антиросійськи налаштованих сил, і мобілізував всі ті групи, в порядку яких є ідеологічні полюси”, – говорить Ді Лідді.

Немає коментарів:

Дописати коментар