вівторок, 24 травня 2016 р.

Як не отруїтися грибами

Фото: tut-cikavo.com
ФОТО: TUT-CIKAVO.COM

Як не отруїтися грибами



З огляду на теплу погоду, в багатьох областях України вже розпочався грибний сезонФото: tut-cikavo.com

Водночас уже зареєстровано 19 випадків харчових отруєнь, спричинених неїстівними грибами. Постраждало 28 людей у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській ф Київській областях. Усі випадки отруєнь зафіксовано в побуті.
Торік харчові отруєння, викликані неїстівними грибами, зареєстровано на 21 адміністративній території. Загалом за 2015 рік зафіксовано 148 потерпілих, з них 17 людей померли внаслідок отруєння. Серед потерпілих 23 дитини, 4 з яких померло.
З огляду на початок грибного сезону, Львівська санітарно-епідеміологічна служба нагадує, що варто пам’ятати любителям “тихого полювання” і грибним гурманам.
Випадки грибних отруєнь можна умовно розділити на три групи. Перша – наслідки збору і вживання грибів початківцями грибниками, коли в кошик потрапляє отруйний гриб, помилково визначений, як їстівний. Друга група отруєнь вражає навіть досвідчених грибників – це наслідки збору і вживання забруднених їстівних грибів солями важких металів, пестицидами з ґрунту. Адже гриби мають властивість інтенсивно накопичувати токсичні речовини на забруднених територіях. Третя група – випадки ботулізму, пов’язані з консервацією грибів, коли відбулося забруднення продукції паличкою ботулізму і пов’язане із накопиченням токсину в консервах – найсильнішої біологічної отрути.
Отруєння грибами протікають украй важко з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи. Збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик.
Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:
– Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.
– Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
– Остерігайтеся пластинчатих грибів.
– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
– Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій.
– Після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки.
– Під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини.
– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку.
– Не вживайте  грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям.
– Відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
– Готові страви з грибів зберігайте  в емальованому посуді в холодильнику не більше доби.
– Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером;
– Не давайте грибних страв малолітнім дітям. Це не дитяча їжа. Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.
– Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
– Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте залишки грибів та страв з них. Це допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
– Не займайтеся самолікуванням. Адже що більше токсину потрапить у кров, то важчим буде перебіг отруєння.

Немає коментарів:

Дописати коментар