понеділок, 25 травня 2015 р.

Лісові пожежі в Росії: понад 40 загиблих, знищене село та «диверсанти-опозиціонери»

Лісові пожежі в Росії: понад 40 загиблих, знищене село та «диверсанти-опозиціонери»

Найчастіше російська влада звинувачує у лісових пожежах простих мешканців.
Що горить у Росії
За повідомленнями російських ЗМІ, лісові пожежі навесні цього року охопили переважно територію двох республік РФ – Хакасії та Забайкальського краю.
За інформацією Мінпромисловості і природніх ресурсів Хакасії, загальний фонд лісових масивів республіки на 1 січня 2014 року складав 3647,7 тыс. га. Лісом покрита фактично половина усієї території цієї республіки – 49,7%. Найбільшу цінність складали кедрові ліси, яких за офіційною інформацією, понад 40% від загальної кількості.
У Забайкальському краї аналогічне міністерство повідомляє про наявність 32640,8 тыс. га лісів (територія краю значно більша). Тут лісом покрито 68,3% землі, однак розподіл нерівномірний – від 5% на півдні до 90% на півночі та південному заході краю.
Водночас, лісові пожежі не обмежуються цими двома регіонами. Наразі у Росії палають ліси у Туві, Красноярському краї та інших регіонах Сибіру.
Наслідки пожеж
За повідомленнями російської влади станом на 16 травня, площа лісових пожеж охоплювала 43,4 тис. га у Забайкаллі, у квітні площа сягала 171,7 тис. га. Загалом від початку року згоріло 584 тис. га лісів Забайкальсского краю РФ (понад 1,5% загальної кількості). Пожежам сприяє сильний вітер.
Станом на квітень постраждалими від пожеж оголосили 21,5 тис. мешканців краю. Станом на початок травня пожежі знищили 240 житлових будинків у 18 населених пунктах, 11 людей загинули, понад 20 перебувають на лікуванні. 29 квітня вогонь повністю знищив невелике село Шивія. Також вогонь підступав до столиці Забайкальського краю Чіти.

Задимлена Чіта
30 квітня повідомили про вибух складу з боєприпасами у краї, який могли спричинити пожежі.

Відео спалаху від можливого вибуху складу боєприпасів
У Хакасії наслідки пожеж, принаймні за офіційною інформацією, значніші. Вогонь охопив майже 40 населених пунктів. Близько 5 тис. людей залишилися без житла. Повністю згоріли або пошкоджені вогнем 1678 будинків. Загинули 30 людей та понад 900 звернулися за медичною допомогою.
Наприклад, тільки у селищі Шира вогонь знищив понад 500 будинків.

пожежа у Шира
Версії загорянь та пошук винних
За час лісових пожеж, офіційна влада Росії неодноразово змінювала позицію щодо причин загорянь та кілька разів повідомляла про повне гасіння вогню.
Зокрема, 14 квітня у МНС РФ заявивли про «повне гасіння усіх пожеж у населених пунктах Сибіру».
Вже 17 квітня заступник голови МНС РФ Алєксандр Чуприян заявив, що пожежі тривають та фактично звинуватив місцеве населення у підпалах: «Рятувальникам буде значно легше, якщо наше населення трішечки порозумнішає. Якщо воно буде дружити з мізками, в першу чергу, а не займатися народними забавами – «за скільки це поле вигорить». Все, що відбувається зараз в Сибіру і Забайкаллі – це з цих ігор. На мій погляд, це межує зі злочином. Прокуратура оцінить».
Того ж дня представник президента Владіміра Путіна у Сибірському окрузі звинуватив у лісових пожежах «опозиціонерів-диверсантів».
«У ці важкодоступні місця (де горять ліси) навіть добре підготовлена людина не забереться. Тоді давайте припустимо, що діє диверсійне угруповання, яке одномоментно влаштувало підпали? Ми можемо звалити все на мешканців краю або природний фактор, але треба розібратися в причинах», – заявив Рогожкін.
23 квітня стало відомо, що працівники російських ЗМІ методи, які використали на українському Донбасі, застосовують також у Сибіру. Зокрема, представник кремлівського «Пєрвого канала» Міхаіл Акімчєнко підпалив траву неподалік селища Колодязьний. Акімченко кинув на поле недопалок від сигарети. Сам він заявив, що кинув недопалок, щоб «зняти фон». Сюжет вийшов на російському телебаченні 21 квітня.

На телеканалі пообіцяли покарати Акімчєнка, але не сказали як.
Найчастіше серед версій виникнення пожеж у Росії називають діяльність місцевих жителів, природні умови та чорних лісорубів, які за безцінь вирубують трохи опалений вогнем ліс.
Дивіться фото: У Забайкаллі лісові пожежі вирують на площі понад 100 тисяч

Немає коментарів:

Дописати коментар