неділю, 4 лютого 2018 р.

“Ламають руки, ребра, голими везуть на мороз”: як бойовики знущаються із в’язнів у тюрмах

“Ламають руки, ребра, голими везуть на мороз”: як бойовики знущаються із в’язнів у тюрмах

  в Новини/Правда про АТО
Мешканці колоній на окупованій бойовиками “ЛНР” території не по своїй волі перетворилися на частину індустрії з мільйонними оборотами й нульовими витратами на оплату праці.
Про це пише журнал Новое Время, передає “Народна Правда“.
Теймураз Ніхотін нещодавно вирвався з колонії, що опинилась на території так званої “Луганської народної республіки”. За законами України його мали випустити понад рік тому, але адміністрація колонії силоміць утримувала Ніхотіна в ув’язненні.
Теймураз Нихотин: Это какой-то лагерь времен нацистской Германии
“Майже всіх змушують працювати й отримують на зеках величезні гроші, – нервово розповідає Ніхотін.— Це якийсь табір часів нацистської Німеччини!”
У звіті Східної правозахисної групи вказано: на території “Луганської республіки” у в’язницях і колоніях перебувають близько 5 тис. осіб. У кожного третього скінчився термін, але їх не випускають на волю: у колоніях ці люди приносять місцевій “владі” відчутну фінансову вигоду.
Для цього в “ЛНР” створили структуру з гучною назвою Державне унітарне підприємство виправних колоній. До нього увійшли всі дев’ять колоній на території, підконтрольній “ЛНР”.
Це “унітарне підприємство” зусиллями зеків, що опинилися під його владою, виробляє безліч різних товарів для “адміністрацій” луганських міст — від меблів до шлакоблоків.
 Павло Лисянський, голова Східної правозахисної групи вважає, що справа поставлена на широку ногу: за рік зеки в колоніях виробляють продукцію на $3,5 млн.

По той бік життя

Ув’язнений Віталій розповідає: “У луганських зонах зараз встановлені нелюдські закони й правила побуту: тим, хто не хоче працювати, ламають руки і ребра, показово б’ють на очах у всіх, виводять на мороз, роздягають і інше”.
Зарплата ув’язнених становить дві цигарки на день.
У цілому, за оцінкою Лисянського, на зону з 900 людей  набирається не більше трьох десятків непрацюючих.
Рабську працю зеків активно використовують не лише в “ЛНР”, але і в сусідній “Донецькій народній республіці”.
Подібне стало можливим, на думку Лисянського, в наслідок того, що українська влада не змогла вивезти із зони АТО колонії. На вільну землю удалося евакуювати лише одну жіночу зону.
На волю виходять лише одиниці. Як це було в історії Ніхотіна, якого ледве звільнили за допомогою правозахисників і представників іноземних посольств.
Сам Ніхотін каже: майже всі увязнені хочуть переведення до України. “Там [у “ЛНР”] ставлення до людей, як до худоби. І вирватися із зони можна лише дивом” – підсумовує він.
Нагадаємо, Юрій Яценко, перший український політв’язень, який був ув’язнений у 2014-му році, а звільнений у 2015-му, розповів про катування у Росії.
Також раніше східна правозахисна група підготувала моніторинговий огляд порушень прав ув’язнених в колоніях так званої “ЛНР”, де полонених українців б’ють до напівсмерті.
Нагадаємо також, що українських заручників найстрашніше катували донські козаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар