Мій путівник. Чернігівщина – як знімали фільм Вій у Чернігові (відео)
Сніданок продовжує мандрувати Чернігівщиною. Сьогодні ви дізнаєтесь про те, що залишилось за кадром фільму жахів - Вій, який знімали у Чернігові. А ще покажемо, де шукати пиво з екзотичним смаком.
Одне з найстаріших міст Східної Європи розташоване на Чернігівщині. Це її серце – Чернігів. З нього і починається наша мандрівка.
На мапі Чернігів існує вже більше ніж 1300 років, тому центр міста справжній музей під відкритим небом з церквами чи не на кожному кроці. Наприклад, Свято-Успенський Єлицький жіночий монастир ровесник самого Чернігова. Тут збереглися старезні фрески і будинки. Та відомий він не тільки цим.
Олександр Литовченко, науковий співробітник НАІЗ «Чернігів стародавній»: «Фільм починається з того, що показані верхи купола Успенського собору. Біля церкви святого Якова стоїть величезний гурт бурсаків». Здогадалися? Це початок відомого радянського фільму жахів «Вій».
Масовку не тільки знімали біля храму та дзвіниці монастиря, а й запрошували на ролі бурсаків місцевих. Володимир Назаренкобув одним із них. Кінопроби були не складними, а от на самих зйомках акторів добряче поганяли. «Найбільше дублів, я згадав, було 9 штук. Тоді потрібно було бігти, і якщо щось не так, то треба було все робити спочатку», - каже Володимир Григорович. До того ж, зніматися довелося у 30 градусну спеку із товстим шаром косметики.
Після такого кінодебюту у пана Володимира залишилися не тільки враження на все життя, а ще й солідний гонорар. Володимир Назаренко: «За три дні я отримав 9 рублів». Частина грошей, каже Володимир Григорович, пішла на пиріжки та місцеве пиво, яке у всі часи було одним з найкращих в Україні.
Спробувати хмільний напій «Сніданок» відправився у передмістя Чернігова. Це єдина приватна броварня Чернігівщини, де народжується крафтове пиво. Сергій Ковтуненко бровар зі стажем. Каже, до них треба йти за незвичайними сортами, адже у цій пивній лабораторії не бояться експериментувати з дріжджами, хмелем та солодом. Шоколадне, гранатове і пиво зі смаком цитрусових – всього близько 30 різних видів з виключно натуральних інгредієнтів.
А ще у броварні є ціла кімната-холодильник з температурою +2, такі умови найкраще підходять для того, щоб зварене і переброжене пиво дозріло перед тим, як потрапити у пляшки, що наливають і закривають вручну. Одним словом все робиться з душею. Тому цей хмільний напій у броварні смакує так по особливому.
Одне з найстаріших міст Східної Європи розташоване на Чернігівщині. Це її серце – Чернігів. З нього і починається наша мандрівка.
На мапі Чернігів існує вже більше ніж 1300 років, тому центр міста справжній музей під відкритим небом з церквами чи не на кожному кроці. Наприклад, Свято-Успенський Єлицький жіночий монастир ровесник самого Чернігова. Тут збереглися старезні фрески і будинки. Та відомий він не тільки цим.
Олександр Литовченко, науковий співробітник НАІЗ «Чернігів стародавній»: «Фільм починається з того, що показані верхи купола Успенського собору. Біля церкви святого Якова стоїть величезний гурт бурсаків». Здогадалися? Це початок відомого радянського фільму жахів «Вій».
Масовку не тільки знімали біля храму та дзвіниці монастиря, а й запрошували на ролі бурсаків місцевих. Володимир Назаренкобув одним із них. Кінопроби були не складними, а от на самих зйомках акторів добряче поганяли. «Найбільше дублів, я згадав, було 9 штук. Тоді потрібно було бігти, і якщо щось не так, то треба було все робити спочатку», - каже Володимир Григорович. До того ж, зніматися довелося у 30 градусну спеку із товстим шаром косметики.
Після такого кінодебюту у пана Володимира залишилися не тільки враження на все життя, а ще й солідний гонорар. Володимир Назаренко: «За три дні я отримав 9 рублів». Частина грошей, каже Володимир Григорович, пішла на пиріжки та місцеве пиво, яке у всі часи було одним з найкращих в Україні.
Спробувати хмільний напій «Сніданок» відправився у передмістя Чернігова. Це єдина приватна броварня Чернігівщини, де народжується крафтове пиво. Сергій Ковтуненко бровар зі стажем. Каже, до них треба йти за незвичайними сортами, адже у цій пивній лабораторії не бояться експериментувати з дріжджами, хмелем та солодом. Шоколадне, гранатове і пиво зі смаком цитрусових – всього близько 30 різних видів з виключно натуральних інгредієнтів.
А ще у броварні є ціла кімната-холодильник з температурою +2, такі умови найкраще підходять для того, щоб зварене і переброжене пиво дозріло перед тим, як потрапити у пляшки, що наливають і закривають вручну. Одним словом все робиться з душею. Тому цей хмільний напій у броварні смакує так по особливому.
Немає коментарів:
Дописати коментар