У синьо-жовтих кольорах сьогодні всі регіони України. Національні прапори вражали своєю довжиною та рекордними висотами, на які їх підіймали. Зокрема, і над тимчасово окупованими територіями Донбасу.

У Дніпрі – найбільший та найвищий прапор України. Знамено розміром 12х18 метрів на 72-метровому флагштоку армійці Операції Об'єднаних сил підняли разом із Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України.

"У 2018-му році, коли йде п'ятий рік війни і наші хлопці проливають кров під цим прапором, це найдорожче, що може бути. По-перше, це колір сонця, колір неба, колір колосся, води, повітря. Це найкращі кольори в світі", – каже учасниця флешмобу Ярина Чаговець.
До святкування Дня прапора у Харкові підійшли не стандартно. На честь свята організували флешмоб на центральній площі міста: близько семисот учасників вишикувалися, створивши символи у національних кольорах. Зокрема, серце як прояв любові до країни та латинські літери "ua", якими позначають Україну.
На 90 метрів над Дніпром підняли синьо-жовтий стяг на острові Хортиця у Запоріжжі. Особливими гостями свята стали місцеві мешканці, яких наприкінці 80-х років минулого століття влада переслідувала за українські символи. Після церемонії копи разом із волонтерами презентували громаді державний прапор із понад двох тисяч повітряних кульок.
"Замахнулися на рекорд – він вдався. Скажу, дуже було лячно, дуже переживали, тому що дійсно – таким матеріал, який – не було відомо, як себе поведе", – каже голова обласної профспілки МВС Віктор Нестеренко.
"Коли ми піднімали прапор вперше, це був – 89-й рік, уже ми виходили з прапором, але на той час нас ще переслідували", – пригадує голова Запорізького РУХу у 1989 році Костянтин Лямцев.
В Одесі на Потьомкінских сходах розгорнули 27-метровий прапор України. Щороку його розмір збільшують на метр на знак того, що й незалежна Україна дорослішає на рік.
У флешмобі взяли участь близько двох сотень людей – волонтери, перехожі та курсанти військових навчальних закладів. Виготовляти прапор почали за два тижні до свята. Після флешмобу його розкроять на маленькі частини та роздадуть одеситам.
"Символ захисту, щось більше, ніж просто прапор. Дуже надихає, коли щось важке трапляється на нашому шляху, дуже надихає наполегливо", – ділиться курсант військово-морського ліцею Іван Унтілов.
У прифронтовому Маріуполі на свято прапора вийшли кілька сотень людей. Затамувавши подих, місцеві мешканці та захисники міста спостерігали за церемонією підняття прапорів. 20-метрові флагштоки разом із національним прапором прикрасив стяг приморського міста. Потім усі разом заспівали гімн.
"Кілька років, як Україна відзначає День Державного Прапора. Це, звичайно, один із символів. І тому ми тут, бо це наше свято", – наголосила учасниця мітингу Людмила Галбай.
"Завтра День Незалежності, це два нерозривно пов'язаних події, тобто, державний прапор символізує незалежність держави", – переконаний мешканець Маріуполя Олександр.
У Кропивницькому підняли стяг із Донецького аеропорту. Цей Державний символ був оберегом для кіборгів, які від травня 2014-го року більше як двісті діб захищали злітну смугу та термінали від ворога. Над військовою частиною 3-го полку спецпризначення прапор щороку підіймають як символ нескореності українського народу та в пам'ять про загиблих.
"По ньому постійно стріляли і намагалися збити для того, щоб зламати прапор і відповідно в подальшому зламати нас", – пригадує військовослужбовець ЗСУ з позивним "Кроль".
А у столиці розгорнули найдовший прапор України – завдовжки 2700 метрів. Це національний рекорд. За задумом авторів флешмобу, кожні сто метрів символізують один рік незалежності України. Долучилися до акції всі охочі містяни. Кажуть, взяли участь спонтанно, їх ніхто не запрошував. У багатьох на очах сльози гордості за свою країну.
"Останнім часом це потужний символ боротьби. Це дуже приємно держати мені його. Я ж ішла на роботу, і прийшла сюди", – каже киянка Тетяна Тарасун.
"Сьогодні зафіксований рекорд України. 2 кілометри 700 метрів – це найдовший прапор України. Попереднє досягнення, яке було в січні цього року на Хрещатику, то перевищило майже в два з половиною рази", – підсумував експерт Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін.
Сніжана Юр'єва, "5 канал"