вівторок, 20 листопада 2018 р.

Унікальна церква-фортеця з Хмельниччини прикрасила підручники історії

Унікальна церква-фортеця з Хмельниччини прикрасила підручники історії

Оборонна церква в селі Сутківці Ярмолинецького району, що на Хмельниччині, — унікальна, й аналогів не лише в Україні, але й у решті Європи немає. Не дивно, що її світлина ще з початку 1980-х прикрашає шкільні підручники та посібники з історії.
Споруда одразу дає зрозуміти – українців краще не зачіпати. Адже це справжній оборонний замок. На першому поверсі – церква, на другому – бойовий ярус. Бійниці другого ярусу облаштовані для стрільби з лука.
Їй більше ніж 500 років, а товщина стін – 1,5 метра! Без її зображення не обходиться жоден підручник з історії, а подібна споруда в Європі лише одна – вежа-донжон у Франції.

Народження церкви офіційно датують 1476 роком. Про це сповіщав напис на одному з її дзвонів (останній до наших днів не зберігся). Давній вік споруди підтверджують і бійниці другого ярусу церкви, облаштовані спеціально для стрільби з лука, а не вогнепальної зброї. Їх зроблено так, аби можна було обстрілювати ворога під самісінькими стінами храму.
Тут бував граф Каліостро, синтезував філософський камінь. Дістатися церкви-фортеці можна від Хмельницького автобусом. Заплануйте свої вихідні!

Немає коментарів:

Дописати коментар