НА ЗАЖУР-ГОРІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ (ФОТО)

 26 листопада у селі Мгар Лубенського району, на Зажур-горі, відбулись скорботні заходи. Полтавці вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні. Великий дзвін з хрестом, що увінчує Курган скорботи, є першим в Україні пам’ятником жертвам Голодомору.
Віддати данину пам’яті безвинно вбитим прийшли перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Андрій Пісоцький, народний депутат України Руслан Богдан, голова Громадської ради при Полтавській ОДА Володимир Голуб, голова Лубенської районної державної адміністрації Тетяна Качаненко, міський голова Лубен Олександр Грицаєнко, представники РДА та депутатського корпусу інших районів області, представники громадськості та просто небайдужі громадяни.
Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір відслужив панахиду за загиблими від голодної смерті.
“Сьогодні ми зібрались тут щоб вшанувати пам’ять людей, які загинули під час Голодомору, який відбувався у 30-ті роки минулого сторіччя. Це дуже страшні події в історії нашої держави. Через амбіції політичної еліти того часу були знищені мільйони людей. Вони вмирали голодною смертю. Сьогодні ми збираємось, пам’ятаємо ті страшні часи і говоримо про те, щоб ніколи у житті ні одна нація, ні один народ не пережив того, що пережила Україна. Ті страшні події не усвідомлюються людським розумом. Сьогодні, майже через 100 років, ми знову проходимо випробування. Московська номенклатура намагається посягати на свободу українського народу. Тому ми повинні бути всі єдині і розуміти, що майбутнє України творимо ми. Нам потрібно робити все, щоб Україна була незалежна, єдина, народ був щасливий, а таке страшне горе ніколи не повторилось”, – сказав Андрій Пісоцький. 
Внаслідок Голодомору 1932-1933 рр. було втрачено 4,5 мільйона життів українців, із них – 3,9 мільйона через надсмертність, 1 млн – діти віком до 10 років, 0,6 мільйона – ненароджені. 60% – чоловіки, 40% – жінки. За 1932-1934 роки від голоду померло 13% від загальної чисельності населення України. У містах втрати становлять 4% населення, у сільській місцевості – 16%. Тобто, кожен шостий селянин був приречений на смерть від голоду.
Найбільша концентрація смертності спостерігалася у 1933 році, на цей рік припадає 90% людських втрат.