неділя, 10 травня 2015 р.

«Ґуд бай, Russia»: Москва втрачає енергетичний контроль над Балтіє

«Ґуд бай, Russia»: Москва втрачає енергетичний контроль над Балтією

10 Тра 2015 о 11:28
nordbalt
Електрокабель NordBalt, що пов’яже країни Балтії та Скадинавії
Росія відчайдушно намагається залишити свої енергетичні щупальця на горлі країн Балтії. Для цього днями кораблі російського Балтійського флоту вже вкотре перешкодили прокладанню електрокабеля зі Швеції до Литви. Привід – «у зв’язку з військовими навчаннями…». Втім, загальної тенденції Москва змінити вже не в силах – балтійські країни послідовно наближаються до повної відмови від російської електроенергії.
Новий кабель NordBalt відкриває для Литви альтернативне російському джерело електроенергії, та ще й за нижчою ціною. Уже наприкінці літа укладання майже 410 км морської ділянки буде завершено, а наземна ділянка і нова підстанція біля порту Клайпеда вже готові. Проект вартістю 550 мільйонів євро на чверть профінансовано з фондів Євросоюзу, але він цілком окупаємо. Це вже третя морська лінія електропередач до країн Балтії. Це означає фактичне завершення першого етапу формування Балтійського енергокільця, що з’єднує Литву, Латвію та Естонію з енергосистемою ЄС і Скандинавії.
До речі, інтенсивне транскордонне прокладання кабельних мереж у Балтії дало ще один цікавий ефект: альтернативна енергетика «зійшлася в герці» з атомною. І перевага – саме за вітроенергетикою, що надходить зі Скандинавії. Це вже зробило практично неефективним будівництво російської АЕС у Калінінградській області і нової АЕС у Литві.
Справа в тому, що з 2013 року в Литві, Латвії та Естонії діє спільний ринок електроенергії, і ціни на ньому вже нижчі, ніж необхідні для окупності нових ядерних проектів. А в перспективі вони й далі падатимуть.
Estlink
Дві гілки Estlink зв’язали Естонію та Фінляндію
Прибалтика здійснює наполегливу роботу, щоби не пізніше 2025 року від’єднатися від синхронної роботи з енергосистемою Росії і Білорусі, перейшовши на роботу в системі Євросоюзу.
За матеріалами UA-energy.org

Немає коментарів:

Дописати коментар